Duplázzunk?

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, tarts velem!

Eléggé kicsinyke így is…

Renáta és Béla megkeresése a meglévő lapostetős nyaralójuk bővítési szándékával érkezett. A Komárom melletti zártkerti ingatlanuk legnagyobb meglepetésükre jelenlegi előírások szerint nem bővíthető! Az érvényes szabályozás szerint – elvileg – az építménymagasságba beleférne a tetőtér…

Elvileg! – azért fogalmazok így, mert kb. egy-egy helyiség létesülhetne a tetőtérben. Viszont azoknak és a belső lépcső kialakításának a bekerülési költsége a komplett tetőszerkezettel együtt, álláspontom szerint túldimenzionálja azt a kialakítható két tetőtéri hálószobát.

Az ikresen csatlakozó, egymással eltolásban álló két épülettömb, Reni öröksége, amit még az 1950-es évek végén Reni Nagypapája és a Nagypapa Nővére építtetett. Ezért van a két külön épülettömb… amolyan használati megosztással kalkuláltak anno…

Béla szerint ijesztően „kicsinyke” az a majdnem 2×20,0 m²! Lehet egyáltalán ezzel kezdeni valamit? – tették fel a fő kérdésüket.

Általában tudok ajánlani alaprajzi megoldást! Minél több információ és kérés fogalmazódik meg az Építtetőkben, annál könnyebb dolgom van!

Első hallásra azonban a külön dolgozó-szoba és külön hálószoba kb. megmosolyogtatott! 🙂

Találtam megoldást, mutatom:

  • A bejárati teraszokat egymáshoz igazítottam, így is két részre osztható: aktív része az érkezésé és étkezésé, a szeparált része a pihenésé lehet!
  • Az üdülő bejáratát áthelyeztem, a nappali tartózkodású egyetlen tér déli oldalára eltolható üvegfalat ábrázoltam.
  • A déli tájolás árnyékolást kíván majd, ez vagány/élénk színű napvitorlákkal viszonylag egyszerűen megvalósítható.
  • A nappali tartózkodású, egyetlen térben elhelyezhető a konyha, az étkező és kisméretű kanapé is.
  • A két épülettömböt illeszkedésük mentén nyíláskiváltással összenyitottam. Ez is jelentős tartószerkezeti beavatkozás lesz, de ennek segítségével alakul ki a dolgozó-szoba, amibe még a gardróbszekrényt is elrejtettem, és láthatod ezen felül még közlekedő funkcióval is bír.
  • Innen nyílik a zuhanyzó és a hálószoba, inkább hálófülke…

A közel 40 m² üdülőegység így is szűkös, de építtetői ’lakás-funkció/helyiség igény’ teljesíthető! 😉

A kivitelezés költsége nehezen prognosztizálható egy ajánlati alaprajzból, mert ahhoz minimum helyszíni felmérés és a minimálisan szak- és szerelőipari munkák igényszintjét is ismerni szükséges. 😉

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .