Mézeskalács-ház

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, tarts velem!

Meseházunk lesz!

Etus és Gézu megkeresése lehengerlő vehemenciával indult. Telefonon. Rengeteg infót zúdítottak rám a zártkerti ingatlanokról, a HÉSZ tervezetéről, az eladási árakról…, a bővítések lehetőségeiről…, az OTÉK paragrafusairól, miközben én egy Kiállításon nézelődtem (volna).

Leültem egy pihenő-székre, és 24 percen át hallgattam a szóáradatot. Amire tudtam válaszoltam, illetve tanácsot adtam, hol/hogyan kutakodjanak tovább. A projekt azonban elhalt. Így gondoltam egészen addig, amíg új információ meg nem érkezett, hónapokkal később.

„- Megvettük azt a zártkerti ingatlant!!!: Amin egy régi Erdért-faház is áll. De sajnos, az egy lelakott „pusztulat”! Viszont Etus meseházat akar ide! Erre az alapra! Ilyesmit:… „

Nem fektettem túl sok energiát ebbe a skiccbe, mert úgy értelmeztem „erre az alapra” azt jelenti, burkoljuk be a meglévő épületet, és mázoljuk át színesre! Így, válaszként, elküldtem ezt a skiccemet, mailen:

Kiderült, Gézuék az alaptest(ek) megtartására gondoltak, a faház elbontásával, annak Jófogáson történő értékesítésével! Eddig! De most, ez így sokkal jobb ötlet!!!, és akkor még bővítsük is ki egy szobácskával! És hurrá, hurrá, hurrá!

No igen! De itt jön az OTÉK és a HÉSZ, és a beépítési mutatók… És a minidráma, mert a beépítettség csupán 4,59 m²-rel növelhető…, hisz bruttó 30 m² a megengedett! Bruttó 4,59 m² az ugye nem igazán szoba! Viszont, a megengedett legnagyobb gerincmagasság 6,00 m.

Ezért, a felmérési terven ezt a vizionált tetőkontúrt már ábrázoltam is, – a skiccen ezt feliratként Etusék nem értelmezték- itt utalva arra, hogy alvó-galériával megoldható a szobaigény. Ez is bővítés, és a hullámpala-fedés bontása után a tetőidom 45° -ra átváltoztatható.

Ajánlati tervlapom:

  • A meglévő épület köré egy kiegészítő/távtartó fa-szerkezettel hőszigetelő-burkot építenék. A tartóváz alkalmas a tetőidom módosítására is, akár üres fedélszék megépíthetőségére is!
  • Alaprajzilag nem változtattam az elrendezést, de új válaszfalak alkalmasak az épületgépészet teljes cseréjére is.
  • A nyugati, bejárati oldalon, a homlokzaton újabb nyílászárókat (ajtó/üvegfal) ajánlanék, fedett terasz helyett pedig a napvitorlás árnyékolást.
  • A konyha és zuhanyzó födémén valósulhat meg a hálófülke, ahová hágcsón lehet feljutni. Franciaágyas megoldás és egyszemélyes heverők is alkalmazhatók. A narancssárga szaggatott vonalsor a tetőtéri használhatóságot (1,90 m) mutatja.

A minimum 15 cm vastagságú hőszigeteléssel felhizlaltam a beépítettséget közel 30 m² -re! A teljesen új tető és a jelentős szerkezeti beavatkozás megkérdőjelezheti a tervezett ráfordítás nagyságát és értékét, de szakaszosan könnyebben kivitelezhető, mint véghez vinni a teljes bontást, értékesítést, új épület létrehozását.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .