Felújításba fogtam!

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, tarts velem!

Bele is buktam…

Dia Ismerősének Ismerősétől hallott rólam, illetve az „átváltoztasásos” blogomról… Egyik nap erőt vett magán, elzavarta a megbízott Kivitelezőt, és sürgős segítséget kért telefonon…

A városszéli társasház 1.emeleti lakását, már 3 éve megvásárolta. És 3 éve nem igazán csinált vele semmit… Szeptemberben bízott meg egy Kivitelezőt, aki ígért fűt-fát és tartható határidőt. De még a ‘pusztulat’ fürdőszobával sem történt igazán semmi…, így hogy lesz ebből tavaszi költözés?

Először meghallgattam az eddigi történéseket. Azután kaptam egy kézi skiccet a meglévő alaprajzról és néhány fotót is.

Amit a tervezéshez rögzítettünk:

 • A télikert az ugye egy beépített loggia. De, kb. már az összes másik lakástulajdonos is beépítette a sajátját, így ez valóban a lakás belső része maradhat, persze célszerű lehet a homlokzati nyílászárók cseréje, és valódi homlokzati parapet/mellvédfal megépítése. Vagy a már meglévő szakipari fal megfelelő hőszigetelése.
 • A meglévő fürdőszoba tágas, így valóban elegendő felújítani, tehát kád, mosdó, wc, és mosógép kell majd bele.
 • Az egyik szobát hálószobaként szeretné Dia használni, és jó lenne egy gardrób is.
 • A konyha minimális alapterületet foglaljon, hisz nincs is kinek főzni…, és legyen ‘egybenyitva’ a nappalival!
 • És varázsoljunk fényt is a lakásba valahogy, hisz déli tájolású…!

Ez lett alaprajzi ajánlatom:

 • Előtér helyén marad.
 • Fürdőszoba új kádat kap, és új pultos mosdót is, mosógéppel.
 • A hálószobán a nyíló ajtót tolóra cserélem, és a beépített loggiát a szobához rendelem. Itt több funkció megvalósulhat, Dia még gondolkodik:
 1. könyvtár-olvasó sarok?
 2. dolgozószoba?
 3. mini fitness-terem, pl. egy komolyabb futópaddal…?!
 • Önálló gardrób helyett padlótól mennyezetig beépített szekrényt lehet elhelyezni itt, a hálóban!
 • A nappali, a konyha, az étkező már egyetlen közös lakástér, azonban a bútorozás egyértelműen lehatárolja az eltérő funkciókat.

Az átváltozás csupán két válaszfalbontással megoldható!? ‘Papíron’ ilyen egyszerű ez, a valóságban, a kivitelezésben azonban több milliós tételként jelentkezik ez a minimális változás, hiszen jelentős épületvillamossági és épületgépészeti beavatkozásra lesz szükség! És az épületgépészeti vezetékek felújítása/változtatása csak nyáron megengedett a Társasházban, a közös hálózat okán… 🙁 Így pl. tavaszi költözés nem kivitelezhető!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .