Házat veszünk!

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, tarts velem!

 
 

E heti átváltozás: Házat veszünk!

 


Házat veszünk! – ez volt a Lajos első mondata, a tervezési megbízással kapcsolatban. A három szobás családi ház, a szomszéd településen most eladó. Lajosék a belvárosi életüket cserélik vidékire, mert Edina lányuk ősszel az iskolát már itt kezdi meg.

 

Az épület mindössze 600 m²-es telken áll. Előnye a tájolása, és hogy zsákutcában van. Így ide csak az jön, aki itt lakik! – biztatja tovább magukat Lajos.
 
A ház évek óta lakatlan, egy egyszerű felújításra is megérett már.
A család határozott átalakítási elképzeléssel nem is rendelkezett, kb. a 3. e-mail váltás után körvonalazódott az átváltozás szükségessége.
 
A tervezett átalakítás/átváltozás fő hangsúlya a középső épület-traktus rendezetlenségének megszüntetése volt. Új igény mindössze a két fürdőszoba, és a pergolás terasz lett.


A tervezett átalakítás fő hangsúlya a gyerekszoba szélesítésére és a fürdő használhatóbbá tételére helyeződött. Gyorsan kialakult az egyszerű és áttekinthető alaprajz.


1. A korábbi, poliészter hullámpalával fedett teraszt beépítésre javasoltam, így ez lett az egyik fürdőszoba, ami végül is háztartási helyiségként működik, a vendég WC is itt kapott helyet.


2. A gyerekszoba a korábbi konyha és kamra helyére került.


3. A szülői háló az utcai oldali, egyik szoba lesz.


4. Az előtérbe kerülhet előszoba-szekrény is, és innen nyílik a nagyméretű fürdőszoba.


5. A nappali és a konyha-étkező tere belső határoló falak nélkül épül meg, csak a bútorozás és a burkolatváltás mutatja a funkciókat.


6. Az épület bejárata hátul marad, de előtte egy kényelmes terasz lesz, melynek „fedése” pergolával megoldott. A valódi árnyékolást a pergolára futtatható örökzöld lonc adja majd…


A terasz így kerül majd az épület és a kialakítandó díszkert vérkeringésébe,
a konyha viszonylag könnyen elérhető, így ez a terasz étkezési helyként is igénybe vehető.
A gyerekszoba ablakát én biztosan kétszárnyú terasz-ajtóra cserélném, így a viszonylag mély szoba, még több fényt kapna. 🙂
 
( Te is látod, az eredeti alaprajzon nem ábrázoltam a konyha és kamra ajtót. Pedig van ajtó mindkét helyiségen. Az előszobából nyílt a konyha, a konyhából a kamra. Elfelejtettem felrajzolni, bocsi, de a terven úgyis elbontottam a belső falakat, a farostlemez borítású beltéri ajtók meg az építési hulladék közé kerülnek! 😉 )

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .