Ilyen nincs!

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, tarts velem!

 
 

De bizony, létezik! 🙁


Sokat töprengtem, megosszam-e ez irányú negatív tapasztalásomat, de hátha tanulunk belőle?!
 
Ma mesélek egy igaz történetet egyfajta alapozásról…, ami az egyik ‘házammal’ esett meg! 🙁


A Vállalkozó és Csapata a Geodéta által kitűzött földszintes lakóépület alapozását vállalta el. Az épület sarokpontjait és a tervezett földszinti padló magassági pontját adta át a Geodéta a helyszínen.
 
A Vállalkozó az átadott pontokat nem igazán vette figyelembe, ugyan alkotott valamiféle zsinórállást, de arról rekonstruálni bizony nem tudtuk a korábban kitűzött sarokpontokat.
 
A közeli villanyoszlopra feljelölt + 0,00 m vonalat pedig egyszerűen figyelmen kívül hagyta.
Mindezt talán az „Így szoktuk” – megoldás vezérelte.
 
Tervezői művezetés keretében szembesültem a problémával, azonnal jeleztem, hogy ennek az alapozásnak nincs sok köze a tervemhez! Kértem, mutassák meg az alapozás kiviteli tervét. Ez sajnos nem létezett…
 
A Vállalkozó nyomban hárított, és azt állította az Építtető kérte így! 🙁
Engem pedig arra buzdított, hogy ne járjak ki tervezőként művezetni, szívesen elküld majd néhány képet a kivitelezés folyamatáról!
 
Szerinted, egy egészségügyben dolgozó Építtető, egy Hölgy, mennyire van tisztában a lakóház alapozásával?
És valóban azt kérte/kérhette Építtetőként, hogy az akadálymentes épület, természetes terepcsatlakozáshoz igazított padlóvonalát durván 80 cm-rel emelje meg a Vállalkozó?
Tudod: a 80 cm az 5 fellépést, azaz 4 lépcsőfokot jelent ám!


A Vállalkozó azt magyarázta, hogy a + 0,00 m -t bárhová tehetjük! 😉
 
Igen, a tervezés fázisában eldönthetjük. El is dőlt, mert építész tervezőként eldöntöttem a geodézia felmérés alapján, hogy hová jelölöm ki a földszint padlóvonalát, a tényleges terepviszonyokhoz képest! Ezt megadtam Balti-tenger feletti magasságban, amit a Geodéta a helyszínen ki is tűzött, most is tökéletesen olvasható a közeli vasbeton villanyoszlopon.
 
Továbbá nem terveztem egy dombcsúcsra még 80 cm-es kiemelést az akadálymentesség jegyében!
 
Igen, ez 2018-ban történik, hazánkban, egy építőipari Vállalkozó előadásában.
Aki folyamatosan hárít, és nem tartja magát felelősnek a hibáért, a szakszerűtlen kivitelezésért, mi több, levonul a helyszínről, hátra hagyva egy kartonlapot, melyre azt írta, hogy Ő becsületes ember!
 
Néhány tanulság:
1. Ha van építészeti kiviteli terved, és van megbízott Geodétád, ragaszkodj a tervekhez, a kitűzéshez. Hisz ehhez adta a felelősségét mindkét szakember!
 
2. Ha változtatni szeretnél, kérdezd meg a Tervezőt/Geodétát, mit indukál az általad vágyott változtatás. Ők azonnal tudják a választ, mert ez a szakmájuk, átlátják a teljes építkezést!
 
3. Ha kárt okoz Neked egy Vállalkozó/Kivitelező ne hagyd lelépni! Mert a károd több oldalú: anyagi, időbeni…stb… Itt persze nem fizikai akadályoztatásra buzdítalak, hanem jogi útra terellek!
 
4. E -napló korrekt vezetése nélkül ne engedd, hogy megkezdődhessen bármilyen kivitelezés a telkeden!
 
5. Okostelefonoddal dokumentálj mindent, azaz bátran fényképezz, hogy a résztvevők is „érezzék a törődést” ! 😉
 
Itt az elrontott alapozás kijavítása bontással valósult meg! Az alaptesteket vésőgéppel szétvésték, majd markolókkal kiemelték. Nem kevés pénzt emésztett fel ez a közjáték!


A „csatatéren” újra kitűzte a lakóépületet a Geodéta, majd egy új Statikus utasításai és terve szerint elkészült a helyes magasságra helyezett, helyes méretekkel rendelkező alépítmény, többlet földmunkával és többlet vasalattal! 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .