Ingyenes a mintatervkatalógus!

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, tarts velem!

Mire jó? Mire nem?

A Kormány által hirdetett családtámogatási kedvezmények kapcsán bizonyára Te is hallottál már a Nemzeti Mintaterv Katalógus megszületéséről. Ami, korlátlanul rendelkezésünkre áll!

Az első korlát:

 • Csak Ügyfélkapuról elérhető.

Második korlát:

 • Ha azt gondolod, ott találsz egy Neked tetsző/elfogadható családiház-tervet, és akkor annak elérhető dokumentumait az Egyszerű Bejelentés keretében feltöltöd az ÉTDR-felületre, akkor tévedsz.

Harmadik korlát:

 • Tervállomány minősége/műszaki tartalma nem egyezik a kötelezően feltöltendő tervállomány tartalmával…

Nem folytatom, ha van kedved/időd és kíváncsi vagy, úgyis utána nézel.

2021. március 19-től majdnem 100 db családiház-tervdokumentáció érhető el ingyenesen, leginkább új lakóházak építéséhez, de találtam hazánkban honos meglévő „kockaház” átalakítási tervet is.

A katalógus állami finanszírozással, tehát a Te és az én pénzemből (is) jött létre. A rendelkezésre álló tervkatalógus pályázati munkák eredménye.

A tervek arra alkalmasak, hogy

 • a számodra szükséges épületnagyságot/felszereltséget meghatározd;
 • megjelenést/stílust/anyaghasználatot igazíthatod saját igényeidhez;
 • ha kőbe vésett kritériumok szerint „keresel” pénztárcád szerint (is) megvalósítható tervet, akkor bizonyosan találsz néhányat, melyekből kigyűjtheted azokat a számodra „hasznos” ötleteket, melyeket a Tervezési Programodba beemelhetsz!

Zárójelben jelzem itt is: Ismétlés, a tudás anyja!, tehát emlékeztetőül, a tervezési program:

Visszatérve a NMTK-ra és a saját építési igényeidre, elengedhetetlen, hogy Építészhez fordulj, mert ha sikerül is egy tervet kiválasztanod, azt a végleges helyére adaptálni szükséges.

A terv adaptálását pedig az Építész tervező végzi. Aki, bizony nem kevés munkát fektet a „tervbe”, akkor is, ha csupán „sorvezetőként” használja fel az általad kiválasztott tervet:

 • leellenőrzi a beépítési mutatókat,
 • a tájolási ismereteivel elhelyezi a telkeden a házad,
 • a telek adottságainak figyelembe vételével, annak megfelelően az összes szükséges tervlapot előállítja,
 • összeállítja a tervdokumentáció szöveges részét,
 • meghatározza a kivitelezési költséget,
 • a kész tervállományt – a Te meghatalmazásoddal – feltölti az ÉTDR-be.

Bónusz kérdésed lehet: Mibe kerül majd mindez?

Az elvégzendő manuális munka szempontjából szinte mindegy, van-e sorvezető, azaz „másolandó” a feladat, vagy saját kútfőből merít-e a Tervező!

Tapasztalatom szerint, ez a felállás is pont ugyanannyiba kerül, mint egy „üres papírra” születendő új lakóépület terve.

A tervállomány NMTK-ról ingyenesen tölthető le. Ehhez Felhasználási Szerződést kell kötnöd: „A tervek letöltésére és későbbi, szakági tervezőkkel történő adaptálására egy felhasználási szerződés megkötését követően van lehetősége.” Személyes adataid megadásával/elküldésével kapsz egy pdf formátumú Felhasználási Szerződést.

A szerződés keretében a leendő felhasználó, és a Lechner Nonprofit Kft. megállapodnak abban, hogy a Lechner Nonprofit Kft. a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény 46. § (1) bekezdése alapján az NMTK részét képező épületre vonatkozó tervdokumentáció vonatkozásában felhasználási engedélyt ad a felhasználó részére, melynek eredményeképpen a felhasználó Magyarország területére és a megállapodás aláírásától számított 10 évre szóló, egyszeri, nem kizárólagos felhasználási jogot szerez. Ennek megfelelően a Felhasználó különösen jogot szerez arra, hogy az építészeti művet egy esetben feldolgozza, illetve feldolgoztassa (adaptálja), illetve azt számítógépre vagy elektronikus adathordozóra másolja.

Az építészeti mű harmadik fél általi feldolgozása (adaptálása) jelen esetben a következőket foglalja magába:

 • az építészeti mű egy konkrét tervezési helyszínre illesztését,
 • a megrendelő egyedi igényei szerinti módosításokat,
 • a helyi jogszabályi előírások szerinti módosításokat, valamint
 • a szükséges hatósági folyamathoz kellő dokumentáció előállítását.


A felhasználási jog ellenértékeként a Lechner Nonprofit Kft. díjat nem számít fel, így a tervdokumentáció fenti feltételekkel történő felhasználása ingyenes.”

Ne habozz, nézz körül! 😉

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .