Zártkert_2

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, tarts velem!

Zártkertben lakóház?

Múlt alkalommal a zártkert-témában eljutottunk a művelés alól kivett területig.

Emlékszel, ugye?

Ez egy fontos állomás!

Ha tovább vizsgálódunk, megállapíthatjuk, hogy zártkert lehet az adott település:

 • külterületén,
 • belterületén.

Előbbi esetben a „földforgalmi-törvény” erősen leszabályozza a hasznosítást/értékesítést, de ha időközben belterületé válik a zártkerti ingatlan, az lehet valamiféle pozitívum, mind a saját hasznosításra gondolva, mind a továbbértékesítésre vonatkozóan.

A mezőgazdasággal való kapcsolódás az utóbbi esetben sem szűnik meg teljesen, hiszen az OTÉK is úgy rendelkezik:

Mezőgazdasági terület

29. §A mezőgazdasági területen a növénytermesztés, az állattartás és állattenyésztés és a halászat, továbbá az ezekkel kapcsolatos, a saját termék feldolgozására, tárolására és árusítására szolgáló építmények helyezhetők el.”

Azt meg már egy korábbi bejegyzésemből ismered: az épület is egyfajta építmény:

És ebből következik a fő kérdés: Mit és mekkorát lehet ide építeni? Ha csupán az OTÉKot olvasgatod (szándékosan nem másolom ide!), úgy találod:

 • lakóépület is létesíthető!

Persze, ha a település Helyi Építési Szabályzata is így rendelkezik! Általános esetben, napjainkban: 10 % beépíthetőséggel kalkulálhatunk, akár 7,5 m beépítési magassággal.

Feltételes módban írtam, mert a volt zártkerti, jelenleg mezőgazdasági területeken nem igazán oldható meg a közművek kiépítése/bekötése, a szűkös földutakon lehetetlen a szervezett hóeltakarítás, a szemétszállítás… Kétséges a mentővel, vagy tűzoltó-autóval való megközelítés is!

Mindezek ellenére, az ilyen mezőgazdasági területre kiköltözők/ott lakók, vagy az említett szabály alapján lakóépületet építők ezeket az ellátásokat a helyi „önkormányzattól” követelik, így nehéz „igazságot” tenni…

A helyi HÉSZ-ben megjelölt beépíthetőséget/építmény típust/beépítési magasságot mindig a „kivett” (kb. az a telekterület, amit nem kell megművelni!) területrészre vonatkozóan kell számítani.

Az elmúlt években, az agglomerációban, több megépült mezőgazdasági épülettel volt „építészeti” feladatom. Az életvitelszerűen lakott, túlépített épületeket kellett szabályossá tennem, Fennmaradási engedélyezi eljárásra vonatkozó kérelemmel, nyári konyha/feldolgozó/tároló funkciókra átalakítva…

Ezek a feladatok részbeni bontással, helyreállítással valósulhattak meg, és jelentős – a NAV által minden esetben!!! behajtott – Építtetőt/Tulajdonost sújtó bírsággal! 🙁

15 hozzászólásto Zártkert_2

 1. József szerint:

  Tisztelt Térképző!

  Egy a rendezési terv szerint belterületi részen lévő „Kivett zártkerti művelés alól kivett terület és gazdasági épület” besorolású ingatlanon lévő gazdasági épületet lehet egyszerű bejelentéssel bővíteni, vagy csak engedéllyel lehet?

  Üdv: József

  • a Térképző szerint:

   Tisztelt József!
   Jelenleg Egyszerű Bejelentéssel a lakóépületek építhetők.
   A gazdasági épület építési engedélyezési tervkérelemmel bővíthető.
   Üdvözlettel:
   a Térképző

 2. Dániel szerint:

  Kedves Térképező!

  Van egy „“Kivett zártkerti művelés alól kivett terület és gazdasági épület” besorolású ingatlanom, amin jelenleg van egy 30 m2 gazdasági épület, a HÉSZ alapján 3%, maximum 200 m2 a beépíthetősége, az én telkem 3211 m2, ahhoz, hogy bővíteni tudjam a gazdasági épületet szükséges újra művelés alá vonni, vagy meg lehet kapni az építési engedélyt művelés alól kivett területre is?

  válaszát előre is köszönöm

  • a Térképző szerint:

   Kedves Dániel!
   Miért lenne szükséges? Éppen a „kivonással” bővült az ingatlan bővebb értelemben vett hasznosíthatósága (építménylétesítés/ nem kötelező földművelés/ könnyebb értékesítés).
   Üdvözlettel:
   a Térképző, aki építész, így építészeti tereket ‘k é p e z’, és nem térképekkel foglalkozik

   • Dániel szerint:

    Kedves Térképező!

    Köszönöm a gyors válaszát, ez abban az esetben is érvényes, amennyiben egy MKc (Szőlőkataszter I. osztálya szerinti kertes mezőgazdasági terület) besorolású telekről van szó, ahol a beépítés feltétele a 80%-os szőlő művelés, vagy ez a szabály már nem vonatkozik rá, mert már ki lett vonva a művelés alól?
    Köszönöm válaszát

   • Daniel szerint:

    Kedves Térképező, köszönöm a gyors választ. A telek MKc besorolású (Szőlőkataszter I. osztálya szerinti kertes mezőgazdasági területek) ebben az esetben 80% szőlő + hegybírói engedély mellett lehet csak építkezni, ez kivett telek esetén és bővítés esetén nem feltétel?

    • a Térképző szerint:

     Kedves Dániel!
     Ismét jelzem: Térképző vagyok, aki építész, így építészeti tereket ‘k é p e z’, és nem térképekkel foglalkozik…
     Még mindig ugyanaz a kérdéscsoport? Történelmi borvidék Hegybírója a szőlőtelepítés „mikéntjébe” avatkozik.
     Mindig a helyi előírás szabályozza a mezőgazdasági területek beépíthetőségének megengedett módjait. A kivett, azt jelenti (a korábbi) művelési ág alól kivett!
     Üdvözlettel:
     a Térképző

 3. Túri-Olàh Annamária szerint:

  Tisztelt Térképezi!
  Van egy muvelesbol kivett zártkerti ingatlanunk 35nm es nyitott teraszos gazdasàgi èpülettel.Szeretnènk a teraszt beèpiteni.Milyen engedèlyek szüksègesek hozzá.Köszönöm vàlaszàt.
  Annamária

  • a Térképző szerint:

   Kedves Annamária!
   A ‘nyitott terasz’ megfogalmazás túlságosan képlékeny. Ha a beépítés után a területnövekmény belefér a helyi! beépítési mutatókba, akkor a projekt megvalósítható, valószínűleg egy településképi bejelentéssel intézhető.
   Üdvözlettel:
   a T é r k é p z ő, aki építészként tereket képez/hoz létre, nem pedig térképekkel foglalkozik!

 4. Hollósi Attila szerint:

  Üdvözlöm. 720m2-es művelési ág alól kivont zártkerti telken adott egy 20m2-es alápincézet gazdasági épület. A tulajdonosa el szeretné adni, viszont a gazdasági épület engedély nélkül épült. A földhivatali térképen sincs feltüntetve. Mit lehet ilyenkor tenni? Egyáltalán kötelező lett volna annak idején bejelenteni az építést? Hogy kerülhető el, hogy valamikor lebontassák az épületet? Köszönöm megtisztelő válaszát.

  • a Térképző szerint:

   Kedves Attila!
   Általános esetben: ha ez az építmény „igazolhatóan” több mint 10 évvel ezelőtt létesült, Hatósági Bizonyítványt kell kérni a létezéséről.
   A Hatósági Bizonyítvány alapján a földhivatali térképre átvezethető.
   Üdvözlettel:
   a Térképző

 5. P. Zsuzsanna szerint:

  Üdvözlöm.
  Érdeklődnék. Művelés alól kivett külterületi zártkerti ingatlanon élek eletvitelszerűen. A környéken több száz család él rajtam kívül is. Kérdésem, hogy az utcában lévő üres ingatlanra építhet-e a tulajdonosa mezőgazdasági tárolót? (Csarnoképületet) Cégként van az ingatlan a tulajdonában. A cég tevékenységi körében nincsen mezőgazdasági tevékenység. Ipari célra akarja használni.
  Válaszát köszönöm.

  • a Térképző szerint:

   Kedves Zsuzsanna!
   A helyi HÉSZ határozza meg, milyen építmény létesíthető egy ingatlanon.
   Ha a „csarnoképület” a helyi előírásoknak megfelel, akkor Vállalkozás is megépít(tet)heti, függetlenül attól, tevékenységi köre mire terjed ki.
   Üdvözlettel:
   a Térképző

 6. Györei Gergő szerint:

  Üdvözlöm! Van nekem egy kb.1600 m2-es és egy 1400 m2-es (művelés alól kivett külterületi) zártkertem. Ezeknek a telkeknek az összevönása folyamatban van.

  A kérdésem az lenne , hogy egy ilyen kb.2500-3000 m2 -es zártkertre építhetek/építtethetek e lakóház megnevezésű ingatlant?

  Válaszát előre is köszönöm!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .