Zártkert_2

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, tarts velem!

Zártkertben lakóház?

Múlt alkalommal a zártkert-témában eljutottunk a művelés alól kivett területig.

Emlékszel, ugye?

Ez egy fontos állomás!

Ha tovább vizsgálódunk, megállapíthatjuk, hogy zártkert lehet az adott település:

 • külterületén,
 • belterületén.

Előbbi esetben a „földforgalmi-törvény” erősen leszabályozza a hasznosítást/értékesítést, de ha időközben belterületé válik a zártkerti ingatlan, az lehet valamiféle pozitívum, mind a saját hasznosításra gondolva, mind a továbbértékesítésre vonatkozóan.

A mezőgazdasággal való kapcsolódás az utóbbi esetben sem szűnik meg teljesen, hiszen az OTÉK is úgy rendelkezik:

Mezőgazdasági terület

29. §A mezőgazdasági területen a növénytermesztés, az állattartás és állattenyésztés és a halászat, továbbá az ezekkel kapcsolatos, a saját termék feldolgozására, tárolására és árusítására szolgáló építmények helyezhetők el.”

Azt meg már egy korábbi bejegyzésemből ismered: az épület is egyfajta építmény:

És ebből következik a fő kérdés: Mit és mekkorát lehet ide építeni? Ha csupán az OTÉKot olvasgatod (szándékosan nem másolom ide!), úgy találod:

 • lakóépület is létesíthető!

Persze, ha a település Helyi Építési Szabályzata is így rendelkezik! Általános esetben, napjainkban: 10 % beépíthetőséggel kalkulálhatunk, akár 7,5 m beépítési magassággal.

Feltételes módban írtam, mert a volt zártkerti, jelenleg mezőgazdasági területeken nem igazán oldható meg a közművek kiépítése/bekötése, a szűkös földutakon lehetetlen a szervezett hóeltakarítás, a szemétszállítás… Kétséges a mentővel, vagy tűzoltó-autóval való megközelítés is!

Mindezek ellenére, az ilyen mezőgazdasági területre kiköltözők/ott lakók, vagy az említett szabály alapján lakóépületet építők ezeket az ellátásokat a helyi „önkormányzattól” követelik, így nehéz „igazságot” tenni…

A helyi HÉSZ-ben megjelölt beépíthetőséget/építmény típust/beépítési magasságot mindig a „kivett” (kb. az a telekterület, amit nem kell megművelni!) területrészre vonatkozóan kell számítani.

Az elmúlt években, az agglomerációban, több megépült mezőgazdasági épülettel volt „építészeti” feladatom. Az életvitelszerűen lakott, túlépített épületeket kellett szabályossá tennem, Fennmaradási engedélyezi eljárásra vonatkozó kérelemmel, nyári konyha/feldolgozó/tároló funkciókra átalakítva…

Ezek a feladatok részbeni bontással, helyreállítással valósulhattak meg, és jelentős – a NAV által minden esetben!!! behajtott – Építtetőt/Tulajdonost sújtó bírsággal! 🙁

37 hozzászólásto Zártkert_2

 1. József szerint:

  Tisztelt Térképző!

  Egy a rendezési terv szerint belterületi részen lévő „Kivett zártkerti művelés alól kivett terület és gazdasági épület” besorolású ingatlanon lévő gazdasági épületet lehet egyszerű bejelentéssel bővíteni, vagy csak engedéllyel lehet?

  Üdv: József

  • a Térképző szerint:

   Tisztelt József!
   Jelenleg Egyszerű Bejelentéssel a lakóépületek építhetők.
   A gazdasági épület építési engedélyezési tervkérelemmel bővíthető.
   Üdvözlettel:
   a Térképző

 2. Dániel szerint:

  Kedves Térképező!

  Van egy „“Kivett zártkerti művelés alól kivett terület és gazdasági épület” besorolású ingatlanom, amin jelenleg van egy 30 m2 gazdasági épület, a HÉSZ alapján 3%, maximum 200 m2 a beépíthetősége, az én telkem 3211 m2, ahhoz, hogy bővíteni tudjam a gazdasági épületet szükséges újra művelés alá vonni, vagy meg lehet kapni az építési engedélyt művelés alól kivett területre is?

  válaszát előre is köszönöm

  • a Térképző szerint:

   Kedves Dániel!
   Miért lenne szükséges? Éppen a „kivonással” bővült az ingatlan bővebb értelemben vett hasznosíthatósága (építménylétesítés/ nem kötelező földművelés/ könnyebb értékesítés).
   Üdvözlettel:
   a Térképző, aki építész, így építészeti tereket ‘k é p e z’, és nem térképekkel foglalkozik

   • Dániel szerint:

    Kedves Térképező!

    Köszönöm a gyors válaszát, ez abban az esetben is érvényes, amennyiben egy MKc (Szőlőkataszter I. osztálya szerinti kertes mezőgazdasági terület) besorolású telekről van szó, ahol a beépítés feltétele a 80%-os szőlő művelés, vagy ez a szabály már nem vonatkozik rá, mert már ki lett vonva a művelés alól?
    Köszönöm válaszát

   • Daniel szerint:

    Kedves Térképező, köszönöm a gyors választ. A telek MKc besorolású (Szőlőkataszter I. osztálya szerinti kertes mezőgazdasági területek) ebben az esetben 80% szőlő + hegybírói engedély mellett lehet csak építkezni, ez kivett telek esetén és bővítés esetén nem feltétel?

    • a Térképző szerint:

     Kedves Dániel!
     Ismét jelzem: Térképző vagyok, aki építész, így építészeti tereket ‘k é p e z’, és nem térképekkel foglalkozik…
     Még mindig ugyanaz a kérdéscsoport? Történelmi borvidék Hegybírója a szőlőtelepítés „mikéntjébe” avatkozik.
     Mindig a helyi előírás szabályozza a mezőgazdasági területek beépíthetőségének megengedett módjait. A kivett, azt jelenti (a korábbi) művelési ág alól kivett!
     Üdvözlettel:
     a Térképző

 3. Túri-Olàh Annamária szerint:

  Tisztelt Térképezi!
  Van egy muvelesbol kivett zártkerti ingatlanunk 35nm es nyitott teraszos gazdasàgi èpülettel.Szeretnènk a teraszt beèpiteni.Milyen engedèlyek szüksègesek hozzá.Köszönöm vàlaszàt.
  Annamária

  • a Térképző szerint:

   Kedves Annamária!
   A ‘nyitott terasz’ megfogalmazás túlságosan képlékeny. Ha a beépítés után a területnövekmény belefér a helyi! beépítési mutatókba, akkor a projekt megvalósítható, valószínűleg egy településképi bejelentéssel intézhető.
   Üdvözlettel:
   a T é r k é p z ő, aki építészként tereket képez/hoz létre, nem pedig térképekkel foglalkozik!

 4. Hollósi Attila szerint:

  Üdvözlöm. 720m2-es művelési ág alól kivont zártkerti telken adott egy 20m2-es alápincézet gazdasági épület. A tulajdonosa el szeretné adni, viszont a gazdasági épület engedély nélkül épült. A földhivatali térképen sincs feltüntetve. Mit lehet ilyenkor tenni? Egyáltalán kötelező lett volna annak idején bejelenteni az építést? Hogy kerülhető el, hogy valamikor lebontassák az épületet? Köszönöm megtisztelő válaszát.

  • a Térképző szerint:

   Kedves Attila!
   Általános esetben: ha ez az építmény „igazolhatóan” több mint 10 évvel ezelőtt létesült, Hatósági Bizonyítványt kell kérni a létezéséről.
   A Hatósági Bizonyítvány alapján a földhivatali térképre átvezethető.
   Üdvözlettel:
   a Térképző

   • Kovácsné Tanka Aranka szerint:

    Mit jelent ez a Hatósági Bizonyítvány és hogyan kérhető? Kihez kell fordulni?

    • a Térképző szerint:

     Kedves Aranka!
     A Hatósági Bizonyítvány valamely tény, állapot, vagy egyéb adat igazolására szolgáló
     okirat, melyet adott hatóság jogszabályban meghatározott esetekben az ügyfél kérelmére állít
     ki. Például az egyszerű bejelentéshez kötött épület felépítésének, bővítésének megtörténtét tanúsító
     hatósági bizonyítvány kiállítása:
     Az egyszerű bejelentéshez kötött épület felépítésének, bővítésének megtörténtét tanúsító
     hatósági bizonyítványt kérelemre az építésfelügyeleti hatóság állítja ki és tölti fel az elektronikus
     építési naplóba.
     A kiállított hatósági bizonyítványról az építésfelügyeleti hatóság elektronikusan értesíti a települési
     önkormányzat Jegyzőjét.
     A hatósági bizonyítvány iránti kérelemhez mellékelni kell a 312/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet 4.
     melléklete szerinti statisztikai adatlapot is.
     Üdvözlettel:
     a Térképző

 5. P. Zsuzsanna szerint:

  Üdvözlöm.
  Érdeklődnék. Művelés alól kivett külterületi zártkerti ingatlanon élek eletvitelszerűen. A környéken több száz család él rajtam kívül is. Kérdésem, hogy az utcában lévő üres ingatlanra építhet-e a tulajdonosa mezőgazdasági tárolót? (Csarnoképületet) Cégként van az ingatlan a tulajdonában. A cég tevékenységi körében nincsen mezőgazdasági tevékenység. Ipari célra akarja használni.
  Válaszát köszönöm.

  • a Térképző szerint:

   Kedves Zsuzsanna!
   A helyi HÉSZ határozza meg, milyen építmény létesíthető egy ingatlanon.
   Ha a „csarnoképület” a helyi előírásoknak megfelel, akkor Vállalkozás is megépít(tet)heti, függetlenül attól, tevékenységi köre mire terjed ki.
   Üdvözlettel:
   a Térképző

 6. Györei Gergő szerint:

  Üdvözlöm! Van nekem egy kb.1600 m2-es és egy 1400 m2-es (művelés alól kivett külterületi) zártkertem. Ezeknek a telkeknek az összevönása folyamatban van.

  A kérdésem az lenne , hogy egy ilyen kb.2500-3000 m2 -es zártkertre építhetek/építtethetek e lakóház megnevezésű ingatlant?

  Válaszát előre is köszönöm!

 7. Kecskés Csaba szerint:

  Üdvözlöm!Van egy zártkerti ingatlanom 714nm amin van egy engedély nélkül épült épület.Már próbáltam fennmaradási engedélyt kérni rá de a telek mérete miatt elutasították.Elbontani nem kell mert 2000 körül épült.El szeretném adni az ingatlant,de ha jól tudom most már csak egy meghatározott ár alapján tudnám eladni.
  A kérdésem az lenne Zártkert művelés alóli kivonásra van e lehetőségem.
  Válaszát előre is köszönöm.

  Üdvözlettel:
  Csaba

  • a Térképző szerint:

   Kedves Csaba!
   Ha a zártkertet nem vonták ki művelés alól, akkor továbbra is termőföld, így bármely művelési ágba eshet (szántó, rét, legelő, erdő), amit a Tulajdonos a művelési ágának megfelelő módon kell, hogy hasznosítson. Az az ingatlan, aminek aranykorona értéke be van jegyezve az ingatlan tulajdoni lapjára, biztosan termőföldnek minősül, és a termőföld adás-vételére vonatkozó szabályok megtartásával lehet értékesíteni! A zártkert átminősítésére elvileg ma is van lehetőség, abban az esetben, ha az átlagosnál rosszabb minőségű a termőföld és a tulajdonos megfizeti a földvédelmi járulékot.
   Üdvözlettel:
   a Térképző

   • Kecskés Csaba szerint:

    Köszönöm válaszát.Akkor az nem számít hogy van rajta egy engedély nélküli épület. Pontosan így van feltüntetve:
    gyümölcsös művelési ág, 4. minőségi osztály 714nm nagyság 1.30 AK
    érték.Nem értek hozzá de ezen adatok alapján zártkert művelés alóli kivonásra van e lehetőségem?
    Válaszát előre is köszönöm.
    Üdvözlettel:
    Csaba

    • a Térképző szerint:

     Kedves Csaba!
     Elvileg: a gyümölcsösben létesülhet gazdasági épület. De a település HÉSZ-e ettől szigorúbban is fogalmazhat.
     A helyi Építéshatóságon/Polgármesteri Hivatalban érdeklődjön.
     Üdvözlettel:
     a Térképző

 8. Ambrózi David szerint:

  Tisztelt Térképező!

  Művelés alól kivett zártkerti területen van egy betonból épült 20 nm pince.
  Kb 300nm a telek. Mit építettek rá? milyen engedély szükséges hozzá?

  Köszönöm a segítségét!

  • a Térképző szerint:

   Kedves Dávid!
   Zártkerti ingatlan beépítési mutatói a Helyi Építési Szabályzatban találhatók.
   Ha lakóépületet is enged az övezet, akkor Egyszerű Bejelentéssel létesíthető. Ez csupán elnevezésében egyszerű!
   Ha tárolót, gazdasági építményt enged az övezet, akkor Településképi Bejelentést vagy Építési engedélyezési eljárást kell indítani.
   Üdvözlettel:
   a T é r k é p z ő, aki építész, így építészeti tereket alkot, nincs sok köze a térképekhez

 9. Gábor szerint:

  Kedves Térképző!

  Kicsi törpefaluban rendelkezem művelés alól kivont zártkerti ingatlannal. Gazdasági vagy lakóépület építését tervezem a telekre attól függően mi valósítható meg jogi kereteken belül. A településen nincs elérhető HÉSZ (ez volt a „hivatalos” álláspont), ebben az esetben kizárólag az OTÉK mérvadó?

  Esetleg ilyen telken meglévő, térképen szereplő (nem közművesített) épület átminősíthető lakóépületté hiányában?

  Köszönöm a segítséget!

  • a Térképző szerint:

   Kedves Gábor!
   Ha nincs HÉSZ, akkor OTÉK, Főépítész és Település Arculati Kézikönyve a mérvadó.
   Rendeltetésmód változásához akkor kap hozzájárulást, ha a lakóépületre vonatkozó előírások minden tekintetben megállják a helyüket!
   Üdvözlettel:
   a Térképző

  • Dániel szerint:

   Üdvözlöm
   Van egy „Kivett zártkerti mûvelés alól kivett terület és gazdasági épület” Az a épület valójában egy két emeletes ház 115nm ami 2005 ben építették.
   Az a kérdés milyen probléma lehet vele, illetve átminősithető e lakó épületnek?

   • a Térképző szerint:

    Kedves Dániel!
    Ha a földhivatali nyilvántartással nem egyezik a valóság, akkor Hatósági Bizonyítványt kell kérni a meglévő állapotra.
    Ez utóbbit, lehetséges, csak úgy kapja meg, ha az épületet szabályossá teszi, pl. fennmaradási engedélykérelemmel.
    A helyi előírásoktól is függ az építmény „elismert” léte.
    Üdvözlettel:
    a Térképző

 10. Buzási Richárd szerint:

  Üdv érdeklődni szeretnék!
  Zártkerti ingatlant vásároltak a szüleim . Én költöztem oda életvitel szerűen a családommal. Gazdasági épületnek van nyilván tartva. Olyan helyezetben vagyunk hogy bővíteni szeretnénk Az épületet mivel úgy lett vásárolva hogy az adott épület ( házhoz) már az alapot valamint a falakat fel húzták. Ami valószínűleg nincs sehol feltüntetve. Ezt szeretném tető alá tenni . Milyen engedélyt kell kérni illetve mi a folyamata?

  • a Térképző szerint:

   Kedves Richárd!
   Zártkert esetében építési engedéllyel bővíthető a meglévő ‘gazdasági’ – építmény, ha az övezeti mutatók egyáltalán megengedik!
   A helyi Építéshatóságon tud érdeklődni a területre érvényes építési előírásokról!
   Üdvözlettel:
   a Térképző

 11. István Kiss szerint:

  Tisztelt Térképező!
  A Balatonfelvidéken vásároltunk 2021ben egy zártkerti ingatlant ZK MK besorolással. Az ingatlanon volt engedélyezett épület. Sajnos elhalálozást követően az építkezés abba maradt, az engedélyek lejártak, az ingatlant széthordták, de még a földből is szinte mindent elvittek.
  Vajon felújítható-e, ill. van-e értelme a helyi hatósággal vitatkozni?
  Köszönöm a válaszát!

  • a Térképző szerint:

   Kedves István!
   Egy építési engedély általában 4 évig hatályos. Viszont nem hosszabbítható.
   Ha az építési engedély érvényessége alatt megkezdték az építkezést, akkor az építési tevékenység megkezdésétől számított 6 éven belül kell az épület használatbavételét megkérni. Azt, hogy időben elkezdték az építkezést megnyitott e-naplóval lehet igazolni. De ha érvényes engedély alapján például 2021 -ben kezdték meg az építkezést, akkor azt elvileg 2027-ig kell megépíteni, függetlenül attól, hogy maga az engedély időközben lejárt, ez esetben az engedélytől nem lehet eltérni. Ha az engedély lejárta után ‘térnek el’ az engedélytől, akkor új építési engedélyt kell kérni, de az épület készültségi fokától függően ez lehetne akár fennmaradási és továbbépítési engedély is… = látatlanban írom ezeket!
   Tanácsom: érdemes a helyi Építéshatóságot is megkérdezni, milyen megoldások létezhetnek a megvalósításra!?
   Üdvözlettel:
   a Térképző, aki építész, így tereket alkot és nincs sok köze a térképekhez! 🙂

 12. Kiss György szerint:

  Tisztelt Térképező!
  Zártkertben szeretnék majd építeni vagy a meglévő kis épületet bővíteni, az illetékes hatóság engedélyével. Kérdésem az lenne, hogy ezt mindenképpen szakemberrel építési naplóval lehetséges ezt kivitelezni, vagy egyénileg ez el végezhető-e.
  Köszönöm válaszát !

  • a Térképző szerint:

   Kedves György!
   Általánosságban azt mondom:
   Ha nem kivitelezési dokumentációhoz kötött a meglévő építmény bővítése, akkor szakirányú szakképesítés nélkül is, a szakmai szabályok betartása mellett Ön is építhet/kivitelezhet.
   Ha a tervezett bővítés kivitelezési dokumentációhoz kötött, akkor szakirányú szakképesítés nélkül, de a szakmai szabályok betartása mellett, egy vállalkozó kivitelező jóváhagyásával/felügyeletével lehetséges a kivitelezés.
   Üdvözlettel:
   a Térképző, aki építész, így leginkább tereket alkot és nincs sok köze a térképekhez! 😉

 13. Erzsebet Salik- Dugmonits szerint:

  Tisztelt Térképző!
  Művelési ág alól kivont zártkerti területre szeretnék szerszámtárolót, kocsibeállót, féltetős sütögetőhelyet építeni, amihez beton alapot öntetnék. Ezeket is be kell jelenteni vagy engedélyeztetni?
  Köszönöm a válaszát.

  • a Térképző szerint:

   Kedves Erzsébet!
   Ezen építmények létesítése Építési engedélyhez kötött.
   Gyakran előfordul, hogy ezen túlmenően még Településképi Bejelentés is szükséges.
   Helyi Építéshatóságnál érdeklődjön az Önöknél aktuális szabályokról!
   Üdvözlettel:
   a Térképző

 14. Papp-Regényi Alexa szerint:

  Tisztelt Térképező!

  Adott 2 zártkerti épület, amelyet össze szeretnénk építeni könnyűszerkezettel. Mivel a kéz épülettel egymáshoz közel van. Az lenne a kérdésem, hogy ehez engedély kell e ha esetleg nem betonos alapot tervezünk hanem minden faszerkezetű?

  Köszönöm szépen!

  • a Térképző szerint:

   Kedves Andrea!
   Építési engedély beszerzése szükséges, függetlenül a tervezett építési-anyag használattól!
   Üdvözlettel:
   a Térképző, aki tereket képez, és nincs sok köze a térkép-hez! 😉

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .