Kétlakiságnak megfelelő

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, tarts velem!

Lesz ez nagyobb/tágasabb?

Rita a Nyírségből indult Nyugat-Európába dolgozni és annak már 15 éve. Betegápolásból él, Észak-Németországban, de ahogy „idősödik”, valahogy visszakívánkozik. Ezért most Budapesten, lakóparki társasházi lakást vásárolt. Az épület jelenleg épül, átadást novemberben tervezik. A 36 m² -es okoslakás közel 50 millió forint.

Az értékesítési irodától már megkapta a műszaki alaprajzokat is. A kis lakás bár kétszobás, valóban picinyke.

Az OTÉK 2013. óta leszögezi:

A 30 m2-t meghaladó hasznos alapterületű lakás legalább egy lakószobája hasznos alapterületének legalább 16 m2-nek kell lennie. Ebbe és a lakószoba bekezdés szerinti alapterületébe nem számítható be a főző és az étkező funkció céljára is szolgáló helyiség, helyiségrész hasznos alapterülete, amennyiben az a lakószoba légterével közös. „

Erre a lakásra mégsem teljesül ez. Szerencsé(m)re, nem az volt a feladatom, hogy varázsoljak bele egy ilyen méretű nappalit, de Rita hangsúlyozta, hogy valahogy teret kell növelni.

Megkérdeztem Ritát, miért ezt a lakást választotta?

Nem lakást, hanem közel a hatvanhoz, szolgáltatást vásároltam! -felelte, mert van/lesz: klubház, játszótér, edzőterem, bel- és kültéri medence, tűzrakó és persze 24 órás portaszolgálat (libériás inasos!), elegáns közlekedő terek, tetőszinti napozóterasz és egy étterem…. 🙂

Másodrészt: évente mindössze 2-4 hónapot tölt itthon Rita, éppen, amikor mások nyaralnak, Ő hazajön. Egyetlen Lánya Franciaországban él, unokája Edit már egyetemista ott. Hazajön és itthon nyaral. Felfedezi Budapestet, és regenerálódik. És várja, hogy Lili is kíváncsi legyen a gyökereire, és itt majd fogadni tudja Őt…

A vásárlás tehát lezajlott, de május végéig lehet jelezni változtatási igényeket.

Ami azonnal szembe tűnik: itt is fordítva nyílik a bejárati ajtó. De miért is? Mert a strang falán van a portatelefon és az okoslakás kezelőpanelje! 😉

Amit elkövettem:

 1. Megfordítva kérjük beépíteni a bejárati ajtót.
 2. A portatelefonos kezelőpanelt áthelyeztem a pillér melletti falfülkébe.
 3. A fürdőből végül nem tettük önálló helyiségbe a wc-t, mert nem igazán fértünk, viszont egy festett üvegfallal szeparálható a használata. A zuhanyzó helyett aszimmetrikus kád volt Rita kívánsága és megvalósítható a pultos mosdó is. Háztartási tároló/pakolófelület is itt lesz, a fal mentén.
 4. A hálószobába komódoknak kellett némi hely, ezért a nappalival határos falsíkot a pillér másik oldalára toltam, a nappali rovására.
 5. A konyha területe minimálisra zsugorodott, mégis alkalmas sütés-főzésre. A lakásárban szereplő konyhabútor/konyhagép listához nem is nyúltunk, csupán áthelyeztünk mindent, végül üres pultmezőt nem kértünk. Helyette lesz mozdítható asztal 2 (4) székkel.
 6. Nappali loggiájára vezető homlokzati nyílászáró tolóajtós kivitellel nem vesz majd el az alapterületből, így sikerül beszuszakolni az ággyá nyitható sarokkanapét.
 7. A teret egy apró trükkel növeltem: nincsen hagyományosan lezárt lakáselőtér. Az előtér bútorzata a hűtőszekrény beékelése után már nem ér mennyezetig, csupán pultmagasságú, így az előtérbe lépve is tágasabbnak hat a belátható lakásterület.

Ez a 13 m² -es nappalis lakás sem „szabályos”, de Rita átlendült ezen, örült a módosított alaprajznak. 😉

3 hozzászólásto Kétlakiságnak megfelelő

 1. kritizator szerint:

  „Ez a 13 m² -es nappalis lakás sem „szabályos”, de Rita átlendült ezen, örült a módosított alaprajznak. ”

  Ha nem szabályos, hogy kap használatbavételit???

  • a Térképző szerint:

   Kedves Kritizátor!
   A lakóház jelenleg „épül”.
   Az építési engedélyezési tervet nem láttam, csupán a lakás értékesítési alaprajzát és a lakás szakági tervlapjait, amiről ki lehet számolni, hogy a nappali SZOBA alapterülete: 3,90 m x 3,00 m.
   Az építészeti lakásalaprajzon az a „trükk”, hogy a hálószobán nincsen ajtó, így a háló és nappaliszoba együttesen living room : 23,67 m2 adattal szerepel! 🙂
   Üdvözlettel:
   a Térképző

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .