Kiszámolom a munkadíjat!

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, tarts velem!

 
 

E heti okosság: A költségvetés munkadíja


Már tudod, mi az a költségvetés, és megismerted az anyagköltség -et, ma bemutatom a munkadíjat!


A kivitelezőknek van egy „mankója” a munkadíj képzéséhez. Ez a rezsióradíj. Vagyis egy árajánlat kidolgozásánál a munkadíj egységárát úgy képezik, hogy az adott munkanemekre fordított időt, beszorozzák a rezsióradíjjal.
 
Ez nem bonyolult, egyszerű példán mutatom:
Ha 1 m² falazóblokkból falazott fal megépítésének ráfordítási ideje, a falszakasz megépítéséhez szükséges habarcs keverési idejével együtt mondjuk 1,5 óra; akkor a Kivitelező, a saját rezsióradíjának értékével, cca. 2400 Ft-tal, megszorozza azt.
D = 1,5 óra x 2400 Ft /óra = 3600;- Ft lesz a munkadíj.
 
A munkadíj összetevői:
1. – munkaidő-szükséglet:
Egy adott munkanemre fordított idő, egyébként normaidő a másik neve.
 
2. – rezsióradíj:
Erről a rezsióradíj -ról is meséltem még márciusban, mikor tervezték értékét, azután április 25-én, a megállapított értéke 2422; Ft lett.
Ez a díjtétel magába foglalja az élő munkaerő óradíját (átlagban), és a bér járulékos költségeit, és a Kivitelező működéséhez szükséges költségeit.
 
3. – keverékek előállításának díja:
Betonozásnál, falazásnál és vakolásnál beton- illetve habarcskeverékre van szükség. Itt az építés helyén történő keverést értsd!


4. – segédszerkezetek díja:
Ilyen például az állványépítés díja lehet.


A valóságban, egy adott költségvetésben természetesen nem jelenik meg a fenti 4 alkotóelem önálló tételként, hisz a D-betűvel jelölt munkadíj egyetlen kerek összegben mutatkozik, pedig tényleg a fentiekből tevődik össze! 😉

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .