Kivitelezési szakaszok?

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, tarts velem!

 
 

E heti okosság: Kivitelezési szakaszok

Amikor árajánlatot dolgozok ki családi házak megvalósítására, sok esetben a megvalósítást több kivitelezési szakaszra bontom. Ezek a szakaszok az épület kivitelezésének azon munkáit fedik le, mely az adott állapot eléréséhez szükséges.

Általánosan négy fő szakaszt, készültségi fokot különböztetek meg:
1. Szerkezetkész állapot
2. Emelt szintű szerkezetkész állapot
3. Kulcsrakész állapot
4. Épület körüli munkák

 

 

Ha szétnézel a kivitelezéssel foglalkozó társaságok oldalain, még több fogalommal találkozol, hisz a széles skálán találsz majd:
– fogadószint készültséget,
– külső kulcsrakész állapotot,
– vagy félkész állapotot… stb…

A fentiek mutatják, pontosan tudnod kell, anyagi lehetőségeid mire nyújtanak majd kivitelezés kapcsán fedezetet, illetve az is látható, hogy a szakaszos megvalósításnak sincsen műszaki akadálya!

Persze minél hosszabb időintervallumra „húzunk el” egy kivitelezést, a megvalósítási árak is növekedni fognak. Ez nem oly bonyolult, hisz már az is költséget generál, ha a kivitelező levonul, ha éppen nincs fedezet; majd a következő munkafázisra, mikor már rendelkezésre áll a fedezet, vagy éppen megérkezett külföldről a beépítendő anyag, újra felvonul…

Szerkezetkész állapot
Az épület szerkezete készen van.
Áll a ház, hisz van már alaptestje, alapozása, azon állnak a homlokzati és belső teherhordó falak, a nyílászárókhoz szükséges falnyílásokkal, van a háznak közbenső és/vagy zárófödéme, szükség esetén a szintáthidalásra szolgáló lépcső szerkezete, és van a házon tetőszerkezet és azon van tetőfedés. Áll a kémény is.
A tetőre hulló csapadékvíz már ereszcsatorna-rendszer segítségével az épületről és épülettől elvezetésre kerül.


Emelt szintű szerkezetkész állapot
Az épület szerkezete már készen van, az előbbi szakaszban megvalósított munkafázisokhoz itt hozzáadódik, hogy megépülnek a belső válaszfalak, a homlokzati nyílásokba beépítésre kerülnek a nyílászárók, megtörténik a gépészeti és elektromos alapcsövezés/alapszerelés. A padlók, a gépészeti és elektromos vezetékek védelmében, aljzatolásra kerülnek. A falak és födémek a belső vakolást és a végleges homlokzati felületképzést (pl. homlokzati hőszigetelést) is megkapják. Az épület kívülről úgy fest, mintha készen lenne!

Utolsó előtti fázisként következhet, a kulcsrakész állapot!
A falak és padlók felületképzése történik, hisz dolgozik a burkoló, a parkettát, a csempét, a kerámia lapburkolatot rakja. A festő a falakat festi és tapétázza. A villanyszerelő az elektromos szerelvényeket, a kapcsolókat, dugaljakat és lámpákat szereli fel. Az épületgépész a szanitereket és radiátorokat szereli fel, a kazánt üzemeli be. Általában ebben a szakaszban a konyhabútor is a helyére kerül a konyha gépeivel együtt. Kiépítésre kerül a riasztó-rendszer is.
Elkészült a ház, be lehet költözni, de kellenek még bútorok és lakástextilek! 🙂

Befejező részhez értünk: épület körüli munkák alá tartozik a járda, a kerítés, a kocsibeálló, a kert építése (medence, tó, kerti sütő építés) .

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .