Kockaház az Őrségben

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, tarts velem!

 
 

E heti átváltozás: Kockaház átalakítás


Izának és Párjának, régi vágya teljesült, amikor megvásároltak egy családi házat az Őrségben.


Csakhogy a szimpla festés és kitakarítás helyett, mégis inkább nagyobb átalakításra gondoltak, mert szükség lenne még egy szobára, jó lenne egy használható terasz a déli oldalra és örülnének egy háztartási helyiségnek is, ahová befér a mosógép, meg a szárítógép.


A fűtést kályhával, illetve elektromos fűtőpanelekkel szeretnék megoldani.
A ház, a hátsó traktus felében, a jelenlegi konyha és kamra alatti területen, tehát csak részben alápincézett. A pincei tároló kívülről érhetők el. Az épület tetőidoma sátortető, palafedéssel, tudod, ez egy 1966-67-ben épült tipikus kockaház.
 
Az átváltozást a földszinten így alakítanám:


1. A földszinti bejáratot hangsúlyosabbá tenném, a tetőidom részbeni bővítésével fedett teraszt alakítanék ki, melyet két irányból is meg lehetne közelíteni, egyrészt az utca felől, illetve a pincei kijárat felől hátulról.
 
2. A korábbi fürdőszoba helyére terveztem az előteret, ami a középfőfal mentén szekrényezhető.
 
3. A korábbi apró terasz helyére telepítettem a háztartási helyiséget, melybe a vendég w.c. funkció is bekerült.
 
4. Az előtérből az étkezőbe jutunk, ami egyben a lakás elosztó tere.
 
5. A tervezett konyha nincs e tértől fallal lehatárolva, U alakban bútorozva elegendő pultfelületet ad, és csodás panoráma van innen a gyümölcsös kertre.
 
6. Az étkezőből érhető el a korábbi kamra helyére telepített fürdőszoba, ahol a wc-t igyekeztem szeparálni.
 
7. A volt konyha helyén lenne a dolgozó szoba, mely emeletes ággyal a két unoka szobája lehetne nyaranta.
 
8. Az utcai traktus közel két azonos méretű szobáját, szobaként tartottam meg, de a közöttük lévő válaszfal áthelyezésével nagyobb nappali szobát tudtam kialakítani. A nappali másik homlokzati falán jelöltem egy újabb ablakot, hogy a délnyugati napsütés érje ezt a teret is.
 
9. Az utcai traktusban maradt hálószoba még mindig tágas, és jól bútorozható.
 
A nappali tartózkodás tereit egymásra fűztem, és megszüntettem közöttük az ajtókkal történő lehatárolást, mégis rendeztem a belső közlekedési útvonalakat is.
 
A terasz fedetté tételével lehetőség nyílt arra, hogy a padlásfeljáró innen, azaz kívülről legyen elérhető.
 
A nappaliban található cserépkályha megtartása esetén, az étkező asztalnál lévő korábbi ajtó helyén, csupán asztalmagasságig falaznék, így oda lehetne elhelyezni telente, a napi tűzifa adagot.
 
Ez egy 50 éves kockaház, ami új életbe kezd, ha Izáék tavasszal megkezdik felújítását és átalakítását! 😉

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .