Kötelező bővítés!

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, tarts velem!

 

A bővítés kötelező!

 


Zsanett és Gergely néhány éve újították fel ezt kicsi házat. Már van egy közel másfél éves pici Fiuk, és jövő év elején újabb Baba érkezik. A bővítés nem várhat tovább!


Az épület ikresen csatlakozó beépítéssel épült meg, sátortetős kockaházként, még a múlt század 60-as/70 es éveiben, és a telek erősen lejtős. Az épület végében lévő tároló épület állaga miatt is, bontandó épületrész, másrészt a padlószintje is 1,50 m-rel lejjebb van, mint a lakószint padlója.
 
Gergelyék határozott elképzeléssel jelentkeztek:
– az oldalirányú bővítés adna egy szülői hálószobát,
– a hátsó irányba történő bővítés pedig lehetővé tenné a nappali funkciók térbeni növelését,
– és lelkesen terveztek egy alaprajzot is!
 
A bővítés két irányba történő módjával egyetértek, más lehetőség nincsen. Vagyis a mostani fedett bejárati terasz helyén lenne a szülői háló, az elbontandó tároló helyén valósulna meg a nappali bővítése.
 
Az alaprajzi kialakítással nem barátkoztam meg, mert a funkciók egymásra történő felfűzése és a tároló-pakolóhelyek hiánya változtatásra késztetett, így az általam tervezett ajánlati tervet mutatom be:


1. A korábbi terasz helyére egy szülői háló kerül, a közeli diófa árnyéka miatt csak az északi és déli irányba tennék rá nyílászárót, így minimálisan még tolóajtós szekrény is beférne.
 
2. A bejárati teraszt hátrébb tolnám, innen már gyönyörű panoráma nyílik a budai hegyekre! Fedése pergolával megoldható. A hálószoba erkélyajtaja is ide vezet.
 
3. A gondosan felújított fürdő és WC helyiség a helyén marad.
 
4. A gyerekszobából nyíló gardróbot azonban közlekedő folyosóvá formálom, így lehetőség van tároló-szekrények kialakítására is.
 
5. A bejárati terasz tulajdonképpen lakóelőtérbe vezet, nincs határozott, azaz fallal történő térelválasztás a konyha-étkező és az előtér között. A burkolatok eltérő színével azonban ez a határvonal könnyen jelezhető.
 
6. A hátsó épületbővítés tulajdonképpen két szintes is lehet. A nappali tér alatti terület – a telek erős lejtéséből adódóan – tároló szintként működhet, a hátsó terasz alatti bejárattal.
 
Ez a kialakítás elég helytakarékos, így a fali gázkazán e pince térben elhelyezhető lenne, kéménye valahol az ikresen csatlakozó határoló falban kerülne megépítésre. Így a belső kémény feleslegessé válna, azt vissza is bontanám. A végső átalakításnál a nappali tér 4 m-re tervezett szélesítését a beépítési mutatók határozzák majd meg. Az étkező asztalnál mellvédfalas nyílást hagynék, így a lakótér szellősebb, a konyha-étkező világosabb tud lenni!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .