Labirintus helyett

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, tarts velem!

 
 

E heti átváltozás: Labirintus helyett


Ez egy társasházi, 95 m²-es lakás. Még 2 erkélye is van, közel 11 m² -nyi! Jól hangzik, de a szobaszám kevés, és ha az alaprajzra pillantasz mintha labirintust látnál, sok a helyiség és sok az ajtó!
 
Azt is látod, milyen kevés az ablak, így a plusz 1 szoba kialakítása „cipőkanalas” megoldás lenne. Ezért inkább most is a terek kinyitásában gondolkodtunk, mivel a családtagok száma sem gyarapodik.

 

A wc és a fürdőszoba helyiséget a helyén tartottam, az alapterületüket némileg megnöveltem, és a wc-t, végül az előszobából nyitottam. A volt konyha-étkező lett a „gyerekszoba”, melynek lakója 17 éves, aktívan sportoló gimnazista fiú. A szülői háló és a gyerekszoba határoló fala vándorolt, így az alapterületek is pozitívan változtak, és elértük, hogy mindkét hálószoba teraszt kapjon.
 
A fentebb említett „térnyitás” egyik hátulütője az, hogy a lakás kelet-nyugati irányban 12,10 m hosszú! Mégis ezt a hosszú traktust osztottam fel a nappali terek zónájára.

Így lett felfűzve egymásra a tágas konyha, azt követő étkező és végül a nappali. A 12 m-nyi hosszúságot nem falakkal és ajtókkal, hanem padlóburkolat játékával lehet tagolni.
 
A konyha hidegburkolatot kapott, az étkező és a nappali ragasztott parkettát. A terek elválasztására alkalmaztam a padlóburkolat fektetési irányának változtatását, ami még azonos parketta minőségnél is szembeötlő.

További keresztirányú szakaszolást segíti a bútorozás is, hisz a lakás hossztengelyére merőlegesen fut a konyhapult, mely az étkező felé reggelizőpulttá válik.
 
Ugyanígy, merőleges az étkező asztal is a hossztengelyre, és a nappali meglévő két kanapéja közül, a hosszabbik zárja a teret, az ablak előtt.
A hosszanti teret még úgy is lehet rövidíteni, ha a hátsó zárófalát hangsúlyossá teszed, például átszínezed!

Már meséltem a színek építészeti terekre történő hatásáról, ezeket itt újra felelevenítheted!
Az ajtók mennyiségét minimalizáltuk, így a lakás világosabb és tágasabb lesz!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .