Meccs vagy koncert?

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, tarts velem!

Sportkomplexum

Újra kell indítanom a szakmai kreditpontjaim gyűjtését, így a hétfői forróságban ellátogathattam a Puskás Ferenc Stadionba. Nem focizni mentem, csupán a kivitelezést helyszíni épületlátogatás alkalmával megszemlélni, és az épülő épület monumentalitására rácsodálkozni! 🙂

Az egykori, 1953-ban átadott Népstadion helyén épül az új Stadion. A helyén, mivel elbontották a Népstadiont, ami 66 éve bizony igen korszerűnek számított. Kislányként jártam benne , egy SZÚR-on (Színészek Újságírók Rangadója), még vannak a fejemben képi emlékek is! 2002-ben egyébként új nevet kapott, az Aranycsapat Puskás Öcsijéről nevezték el.

A neten minimum 1000 cikket, rövidfilmet találsz a projektről, olvass róla, nézd meg YouTube-on is, ha teheted! 😉

Ami jelenleg épül, az Közép-Európa legkorszerűbb, és legnagyobb befogadóképességű arénája lesz. 2017 óta építik, idén november végén futball meccsel nyit ki!

Persze már UEFA-kompatibilis lesz, így a 2020-as Labdarúgó-Európa Bajnokság néhány mérkőzésének is helyet ad majd.

A látogatás a projekt globális ismertetésével kezdődött, adatokkal, alaprajzi, metszeti ábrákkal, majd másfél órás építéshelyszíni bejárással folytatódott!

Ami laikus szemmel is azonnal észrevehető hasonlóság a régi és az új épület között az a klasszikus, karéjos aréna – forma:

és a lépcsőpilonok finom kőcsipkéje:

A Régiből megmaradt a Toronyépület, ez Múzeum lesz! Magasságát a Stadion léptékéhez rendezik, felfelé növekszik, kváderes homlokzatképzése megmarad:

A Kavics felé vezető útra visszahelyezik gránit talapzatokra a Népstadion egykori szoborparkjának szobrait is, közel 50 szoborcsoportot!

A Stadion 3 szinten látogatható, tehát 3, eltérő meredekségű lelátó egységre bontották a nézőteret, a nézőtéren túl, látogatói szintenként az épület karéjában helyezték el a kiszolgáló területeket: illemhelyek, kereskedelmi egységeket, közlekedő területeket.

A 4. szint az a -1. vagyis a parkoló szint, ami kevés lesz, és csak a VIP vendégek jogosultak használni.

Az épületet mozgásukban korlátozottak is látogathatják majd, 27 liftről meséltek, és a lelátón speciális szerkezet segíti elhelyezésüket!

A 5.szint a gépészet!

A 67.000 nézőt befogadó Stadion nyitott, de részben fedett. Vagyis a lelátók vonaláig, közel 80 méteres konzolos acélszerkezetű „előtető” nyúlik a lelátó terek fölé. A tető fedése, fémlemez, illetve polikarbonát!

A pilonok teste a konzolok feszítő pászmáit is rejtik, mivel fentről óriási erő hat, amit valahogy le kellett vezetni az alapokig.

A fő épületszerkezetek a helyszíni és az előregyártott vasbeton. A falazásokat Ytongból és gipszkartonból készítették. A konzolok acél és alumínium anyagúak.

Az épület méretéből adódóan óriási mozgásokra képes, 15 cm szélességű a dilatáció a kettőzött pilléreknél! Több mennyiségi adatot nem idézek fel, hisz még nekem is nehéz megjegyezni!

Bejárás végén a Stefánia út irányában meggyőződtem arról is, a kilátás errefelé is lenyűgöző:

Ha a foci téged sem nagyon izgat, az épületet majd látogasd meg egy jó koncert alkalmával, bár sajnos Louis Armstrong -gal már nem találkozhatsz az Új Stadionban, Ő, 1965. júliusában adott koncertet a Régiben!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .