Mélyebbre ásunk!

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, tarts velem!

 
 

E heti okosság: Földmunka 2.rész


Ma még mélyebbre ásunk! Néhány gyakorlati dolgot ismertetek, még mindig a földmunka kifejezés kapcsán.


A földmunkák közé tartozik a tereprendezés. Tereprendezésről akkor beszélünk, mikor a létesítendő új épületünk helyén a terepviszonyokat az építkezéshez síkká rendezzük.


A felső humuszos, termőréteget a tervezett épület helyén leszedjük, és ezt az értékes anyagot a kivitelezés végén a kertépítéshez felhasználjuk.
 
Ha lejtős terepen építkeznénk, az épület tervezett helyén bevágást és/vagy földfeltöltést kell készíteni, hogy az építés területét közel síkká tudjuk tenni.
 
Az épületek alaptestjeinek készítéséhez alapárok- vagy tömbkiemelést kell végezni.
Alapárokról akkor beszélünk, ha az árok szélesség 1,5 m-nél kisebb. Az ennél szélesebb munkaárok kiemelés már tömbkiemelésnek számít, mert terepszint alatti helyiségek kialakítását tervezzük, vagyis pinceszintet alakítunk ki.
 
Ha a fenti két dolgot kell ötvözni, például részben alápincézett épület esetén, akkor két épületrész alapozását, alapozási síkját lépcsőzéssel kötjük össze. A lépcsőzés 30 fokos érintő mentén tervezendő és kivitelezendő!


Földmunka még a feltöltések vagy földvisszatöltések készítése is. Erre akkor van szükség, ha az épület tervezett padlósíkja a rendezett terepsík fölé kerül. Ilyenkor az alaptestek közé először földet töltünk és tömörítjük, majd a talajnedvesség kapilláris felszívódása ellen, a tényleges padló alá, 15 cm vastagságban kavicsfeltöltést készítünk.


Még pár „ökölszabály”:
– Alapárok kiemelést közvetlenül alapozás előtt végzünk. Ha ez méretek miatt lehetetlen, akkor az árokfenék esetleges átázásának megakadályozása miatt, a legalsó, cca. 15-20 cm vastag réteget csak az alaptest betonozása előtt vesszük ki!
– Laza, homokos talajoknál földmegtámasztást dúcolással kell megoldani, azért, hogy földbeomlás ne keletkezhessen!
– Ha a tervezett mélységnél mélyebbre ásták az alapárkot, tilos az árok alját visszatölteni!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .