Mi is az az ikerház?

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, tarts velem!

 
 

E heti okosság: Ikerház vagy két lakásos társasház?

Sok Megrendelőm a két lakásos társasházat is ikerháznak nevezi, ha azok egymás tükörképei. Ez nem a helyes elnevezés.
Ikerházról akkor beszélhetünk, ha a két szomszédos lakó- vagy épületegységet oly módon helyeznek el, hogy azok saját, önálló építési telkeiken, pontosabban a telkeik oldalhatárán csatlakoznak úgy egymáshoz, hogy külsőleg egyszerűen egy szabadonálló családi ház képét mutatják.

 

 

OTÉK szerint:
„Ikerház: két szomszédos építési telek közös oldalhatárán álló, egymástól független épületszerkezetekkel és közműbekötésekkel megvalósított, tűzfalakkal csatlakozó két olyan önálló épület, amely külsőleg egy épület képét mutatja.”

 

Kialakulásukhoz az vezetett, hogy az aprótelkes területeken túl közel kerültek volna egymáshoz a lakóegységek, így ennek elkerülésére, mindig két lakóegységet oldaluknál fogva összeépítettek, így növelték az épületkubusok közötti távolságot.

Ikerház esetében is egyszerre történik a két lakóegység tervezése, általában a közös telekhatárt használjuk szimmetria tengelyként.


Ikerház építés előnye, hogy csak épületenként három homlokzatot szükséges megépíteni, hisz a negyedik fal a határolófal, a tűzfal.


Hátrányai között a kötött alaprajzi megjelenést említem, illetve a tájolás egyik lakóegység tekintetében hátrányos lehet, ha nem az észak-déli tengely mentén történik a tükrözés.


Ikres beépítés csak olyan építési telkeken valósítható meg, ahol a Helyi Építési Szabályzat e beépítési mód megvalósítását engedi!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .