Mik is azok a KNE házak/otthonok?

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, tarts velem!

KNE = közel 0 energiaigény

Mielőtt keveredés lenne a fejekben, jelzem, újabb csúsztatott határidő került érvényre. De ez módosított határidőpont-változás nem idén, január elsején/elején történt meg, hanem még a múlt nyáron.

2024. június 30. után csakis az olyan új lakóépületek kaphatnak „használatbavételt”, melyek teljesítik a közel nulla energiaigény-re vonatkozó követelményeket.

A közel nulla energiaigény követelményszintje egy eléggé összetett műszaki szabályozás, az energiahatékonysággal szemben támaszt kötelező elvárásokat tartalmazza az új lakóépületek tervezésénél/létesítésénél/működésénél! Meghatározásra került az a követelményszint, amit az adott lakóépület (határoló) épületszerkezeteinek és épületgépészetének/épületvillamosságának (működés) együttesen kell „produkálnia”.

Tehát nem csak az épület épületszerkezeteinél kell odafigyelni az építési termékek megfelelőségére, hanem az épület üzemeltetése (a lelke?), azaz a gépészete és épületvillamossága is kikerülhetetlen tényezőként előre tervezendő!

Igen azt írom: tervezendő! Apró betűs rész következik: Napjainkban, a 300 m²-t meg nem haladó összes hasznos alapterületű lakóépület építése Egyszerű Bejelentés alapján végezhető!, de ezen „eljárásban” senki nem ellenőrzi, hogy a tervezett lakóépület megfelel-e a 2024. június 30. utánra előírt KNE-előírásainak!

Az ellenőrzés egészen egyszerűen áttolódik majd a használatbavétel idejére, mert akkor bizony kötelező elkészíttetni az elkészült/működő lakóépület energetikai tanúsítványát!

Ha most lelkesen/izgatottan neki állsz tanulmányozni a 7/2006 TNM rendeletet, abban 4 fő kategóriában találod meg azokat a műszaki feltételeket, amelyet a közel nulla energiaigény követelményeinek keretében teljesíteni kell a lakóháznak:

 • 1/ Épületszerkezetekre vonatkozó szabályok: a határoló- és nyílászáró szerkezetek hőátbocsátási tényezőire vonatkozó követelmények
 • 2/ Az egész épületre vonatkozó szabályok: a fajlagos hőveszteség tényező követelményértékei
 • 3/ Az épületgépészetre vonatkozó szabályok: összesített energetikai jellemző követelményértékei
 • 4/ Megújuló energiára vonatkozó előírások

És találsz rengeteg képletet, táblázatot is. A neten meg szembejön ez az ábra:

Inkább így beszédesebb:

Ebből az a fontos, a megjegyzendő, hogy bár 12-féle energetikai besorolást látsz, lehetőséged van a legfelső 4 közül választani! Tudod:

 • igényed,
 • vágyad,
 • szükségleted,
 • és lehetőséged !!!

szerint, mert a KNE követelményét a legjobb négy kategória képes teljesíteni! AA++ / AA+ / AA / BB

Ha okosan gondolkodsz, az Építészed mellé választasz egy Épület-energetikust/Épületgépészt is! 😉

Bár ahhoz ők, ketten is kevesek lesznek, hogy az energiaköltségek – jelenlegi – emelkedő tendenciáját látva, bátran prognosztizálják a jövőt, mégis úgy tartom, hogy akár már rövid távon is megbánhatod, ha nem a leges-leges-leg-korszerűbb épületet építteted…?! 🙁

Tudom, pénztárca…, de lehet más oldalról is takarékoskodni:

 • kisebb lakótérben gondolkodni,
 • több lakásfunkciót összevonni,
 • közlekedő területeket csökkenteni,
 • autót az udvaron hagyni… stb…! 😉
 • tájolást kihasználni, ahogy a Térképző (is) szokta ezeket a lakástervi alaprajzokon megmutatni! 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .