Legyen íves is!

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, tarts velem!

Mégis hazaköltözöm…”

Maja már nyugdíjas éveit tervezi. Illetve, részben velem is tervezteti. 😉

A határ menti kisvárosból 21 éve elkerült, az ‘idegenben’ saját kozmetikai vállalkozást épített fel, … de egyre inkább hazahúz a szíve… Gyermekei is felnőttek, ‘kirepültek’: szintén külföldre.

Ebben a jelenleg (bér)irodaként működő, korábban 3 szobás, 1.emeleti lakásban élt Maja Anyukája. Ezen az örökségen most sincs kivel osztozni, a bérlő, 9 év után, márciusban kiköltözik, így Maja azt fontolgatja, mégis megtartja a lakást, de jelentősen átalakítja. Segítek?

Persze!

Rengeteg bútor maradt Anyutól. Ezek egy részét eladtam, az értékesebbeket raktároztattam. Már elkezdtem felújíttatni, újrakárpitoztatni, gyakorlatilag mindegyiket! Ami az új lakásomba bekerülhet, az mind art deco-s és biedermeier, nagyvonalú, nagyobb testű, elegáns, értékes darab.

Konyhai kerek étkező asztal, négy karfás székkel, egy art decos étkező garnitúra 6 székkel és üveges tálalószekrénnyel.

Biedermeier szalongarnitúra: körasztal, kanapé, két fotel. (puffok is vannak, lehet maradnak)…

Van még két karfás/támlás székem és egy egyszemélyes hajlított szófám…

És szeretnék egy íves falat az étkezőbe, vagy a nappaliba…

Kell egy szabadon átjárható öltözőszoba (ruha-rendetlen vagyok).

Csak egy hálószoba kell, de két fürdő! Konyha most is nagy, szeretek főzni és etetni!” – némi adat a tervezési programból!

Az ajánlott alaprajzomat a végleges megoldásnak tekintem, Maja szerint csupán a fürdőszoba felszereltsége a kérdéses.

Az íves falszakasz az én olvasatomban nem választja el a nappali tartózkodás tereit, inkább bevezet a lakás ezen elegánsabb, kifejezetten nagy alapterületű tereibe. A falszakasz íve a 3,70 m sugarával akár falazható, persze egyszerűbb szerelt gipszkartonfalként megépíteni. Elképzelhető, a mennyezeti csatlakozásnál valamiféle átlátszó vagy szabad felületet kap majd… Részletek így alakulnak:

  1. A bejárati ajtó ugye marad a helyén, egy előtérbe lépünk, padlótól mennyezetig beépített szekrények közé. A helyiséghatárt kb. az íves gardróbfal mutatja.
  2. Előtérből azonnal feltárul a reprezentatív étkező-garnitúra is.
  3. A korábbi teakonyha konyhává avanzsál, korábbi nyíló ajtó helyett szélesebb falnyílás készül. A konyha egyben étkezőkonyha is, innen elérhető a kamra/tároló.
  4. Az előtérből nyílik a vendég WC.
  5. Az előtérből az íves fallal határolt gardrób is feltárul, ami ugye egy hamis zsilip, hisz sem a gardrób, sem a háló határa nem zárul ajtóval!
  6. Gardróbból nyílik a fürdő, ezt még átgyúrjuk „szaniterileg”!
  7. A gardrób, ismétlem: amolyan egyszerűsített zsilipként is funkcionál, hisz eltakarja a fürdőszobát, ami a meglévő-megmaradó strang okán a korábbi WC-helyiség helyén marad. A gardrób szabad átjárhatósága megoldott, az esetleges rendetlenségen a beépített szekrények segíthetnek. A hajlított szófának szerintem itt lenne a helye! 🙂
  8. A nappaliban a szalongarnitúra a végfalra települ. Némi fali bútorzat a háló fala mentén húzódhat: könyvek, dísztárgyak, csecse-becséknek. „TV helyet nem kell keresni, az nincs, és nem lesz. Falakon a képek, fényképek lesznek, azok nézegethetők!

Beltéri ajtókat lehetőség szerint száműztem. A tolóajtó alternatívát jelenthet még a fürdőszobán is és a hálón is.

Ha az alaprajzra nézel (tervlap olvasás!), központi térként látod a gardróbot. Lehetne ezen gondolkodni még… ? A lakás durván 90 m² alapterületű, ennek 1/10 része a gardrób. A tájolás nem túl szerencsés, az értékes lakásterület egyértelműen a homlokzati nyílászárók mentén húzódik, így a lakás belseje/közepe e tekintetben amolyan maradék hely, ezért olyan funkciót szükséges ide telepíteni, ami nem állandó emberi tartózkodásra sarkall. Viszont több irányból nyitott közlekedő tér is egyben, így láthatóan hívogató ez az intimitás. Ezért is helyezném ide a hajlított szófát…

Maja főzési és öltözködési/vetkőzési szokásai az ábrázolt lakásban prioritást élveznek. Az íves térvezetés pedig Maja számára megtartandó tárgyi értékeket vonultatja fel, mint egy kiállításon, vagy mint egy múzeumban. 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .