NÉP

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, tarts velem!

 
 

E heti átváltozás: Nemzeti Építészetpolitika


Nocsak, itt a NÉP! Itt a Nemzeti Építészetpolitika! Hogy ez mi? Ez egy dokumentum, pontosabban egy kormányzati dokumentum.


Követendő példával egyes holland Építészek jártak Európa előtt, hiszen kb. 20-25 éve jelezték kormányuk politikusai felé, hogy országuk nem szép, mert az akkortájt használt építészeti eszközökkel, az épített környezettel szerintük rossz megjelenést adtak saját építészeik saját országuknak… És ennek az összefogásnak az eredménye lett egy ilyen politikai dokumentum, ami tartalmazta, mit kell tenni az építészet terén, hogy Hollandia szép legyen.
 
Ezután más európai országok is követték e gyakorlatot, és mára a miénk is készen lett.
Ez egy munkaterv, melyet a Miniszterelnökség Építészeti és Építésügyi Helyettes Államtitkárságán készítettek el, Nagy Ervin és Bodonyi Csaba Építészek több éves munkájának felhasználásával más Építészek.


Lázár János miniszter, a kiadvány elején összefoglalja köszöntőjében mindennek a törekvésnek a lényegét:
 
„Nemcsak Magyarország kormányának célja, hanem személyes elkötelezettségem is, hogy olyan építészet megszületését segítsük elő, amely aktív résztvevője a jövő formálásának, és teljesítménye nemcsak a mának, hanem a következő generációnak is szól. Ennek érdekében támogatjuk az időtálló építményeket eredményező, modern technológiaalkalmazását és a települések adottságaira, arculatára tekintettel lévő, hagyományokat tisztelő harmonikus alkotások létrehozását. A jövőről felelősen gondolkodni azonban csak a versenyképesség egyik zálogának, a fenntarthatóság szempontjainak érvényesítésével lehetséges, ezért segítjük az innovatív és energiahatékony megoldások, környezetbarát építőanyagok és tervezési eljárások térnyerését is.”
 
A kiadvány 152 oldalas, 13 fejezeten át, pazar épületképekkel gazdagon hirdeti a jövőt, ne ijedj meg könnyen és gyorsan olvasható!
 
Ezen a linken eléred: http://epiteszetpolitika.hu/nep.pdf, és olvashatsz benne:
 
* Az építészet társadalmi jelentőségé-ről;
* Építészeti és természeti örökségünk-ről;
* Minőségi tervezés és kivitelezés-ről;
* Középítkezések példamutatásá-ról;
* Jogszabályi környezet és intézményrendszer-ről;
* A főépítészi rendszer-ről;
* Területrendezés, városépítészet-ről;
* Okos város-ról;
* Környezettudatos tervezés-ről;
* Környezetesztétikai nevelésr-ől;
* Építészeti kutatás-ról;
* Kommunikáció és népszerűsítés-ről;
* Magyar építészeti múzeum-ról.
 
A könyvecske záróakkordja egy kedves figyelmesség, pontosan egy olyan grafika, ami a 2015. március 1. napján építész tervezői jogosultsággal rendelkező Építészek, illetve már elhunyt, de kiemelkedő életművel rendelkező Építészek, név szerinti felsorolásával „dizájnol”. A 147. oldalon elolvastam Barátaim, volt Tanáraim, volt Évfolyamtársaim és Kollégáim között, magamat is. 🙂


Hogy mit jelent ez a dokumentum az Építtető és Építész számára?
Szerintem v á l t o z á s – t. Több akadályt és nehézséget is sugall a jövőre nézve, a magánépítkezések tekintetében is, már az első lépcsőnél, az engedélyezési eljárások lefolytatásánál is, hisz a következő hetek és hónapok sok újdonságot fognak hozni az építésügyben, az eljárásokban, ami egyrészről a fejlődést hozza, másrészről sokakat kizár majd e fejlődés lehetőségéből. 😉

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .