Oromfal vagy tűzfal?

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, tarts velem!

 
 

E heti átváltozás: Mi az oromfal és hol van a tűzfal?

 


Kedden, fűnyírás közben, a Szomszédom, a kerítésen túlról, építésügyben tett fel kérdéseket nekem…
E beszélgetés kapcsán jutott eszembe, nem árt tisztázni itt is, az oromfal és tűzfal fogalmát/jelentését.

 


Sok ember, az épületek oromfalát nevezi tűzfalnak. Van ilyen oromfal, ami tűzfal is egyben, de nézzük picit részletesen a meghatározásokat. Ehhez a jó öreg/fiatal OTÉK nyújt segítséget:
 
„92. Oromfal: a magastetővel lefedett épület, épületrész homlokzati falának az a része, amely a padlásteret vagy a beépített tetőteret a tetőgerincet elmetszve lehatárolja. „ Ezen a falon szokás szerint szokott ablak lenni!
 
Nézd meg az ábrácskát, bejelöltem, hol is van az oromfal egy egyszerű épületnél:


Most jöhet a tűzfal! Az OTÉK őt is ismeri:
„133. Tűzfal: a vonatkozó műszaki követelménynek megfelelő tűzállósági határértékű, A1 tűzvédelmi osztályú térelhatároló folytonos függőleges falszerkezet, amelyet úgy kell kialakítani, hogy az általa elválasztott tűzszakaszok vagy építmények egyikének állékonyság-vesztése, illetve az ebből adódó oldalirányú erőhatás esetén is megőrizze tűzterjedést gátló képességeit. „


Közérthetőbben fogalmazva, és a képeken látható esetben: az építménynek, például a szomszédos telekkel közös határvonalán álló függőleges teljes falszerkezete, amely megakadályozza egy estleges tűz terjedését is, mert maga a tűzfal a tetőhéjazat fölé emelkedik.


Ugye, hogy nem is olyan bonyolult?! 😉 Direkt pirosra festve, hogy értsük!

7 hozzászólásto Oromfal vagy tűzfal?

 1. david kalman szerint:

  Üdv. Meglévő ikerház melynek faház a felső emelete és nincs tűzfal !! Utólag nem téglából hanem pld tűzálló gipszkarton közé mondjuk szigetelést helyeznénk / közet ,üveg gyapot stb, / elfogadják ???? Vagy csak téglából épített fal jöhet szóba ??
  kösz előre is a választ .

  • a Térképző szerint:

   Üdvözlöm!
   Ha ikerházról van szó, akkor két önálló helyrajzi számon áll a két épületrész. A közös határvonalukon tűzgátló fal(ak)nak kellene állnia. A vonatkozó előírásoknak megfelelő tűzállósági határértékű és tűzvédelmi osztályú térelhatároló (vagy teherhordó és térelválasztó) falszerkezetről beszélünk, ami a bármelyik oldalon esetlegesen keletkező tűz esetén az épületegyüttes másik tűzszakaszára való átterjedését megakadályozza. Megfelelő MINŐSÍTÉSSEL RENDELKEZŐ falszerkezet építhető.
   Üdvözlettel:
   a Térképző

 2. Szendi Péterné szerint:

  Üdvözlöm!
  Sorház beépítésnél a szomszéd épületen már van tüzfal.Mellé építésnél kell e másik tűzfal? Vagy elég oromfal?

 3. András szerint:

  Szép napot. Nagyon szuper a kis leírás. Végre nem jogi megfogalmazásokat olvasok, így ha minden igaz megtaláltam kérdésemre a megoldást de a biztonság kedvéért megkérdezem 😀
  Nyeregtető ahogy képeken is látható, ablak nélküli fal szomszéd fele. De nem telekhatáron mert közte van még garázs és terasz is a garázs felett, így a szomszéd ház kb 6-8 M-re van ettől a faltól.
  Szóval ezen a falon nincs ablak kivéve a padlásnál amit beépítek. Itt akkor szabályos ez a kis ablak? Kb 50×50-es van jelenleg. Cserélhetem akár kicsit nagyobbra? Tekintve hogy 45 éves a ház s az ablak is 😀 Köszönöm.András

  • a Térképző szerint:

   Szép napot András!
   A szóban forgó lakóépület tehát oromfalas. Ezen lehet ablak!
   Ha „a padlásnál amit beépítek” kifejezés a lakóépület tetőteressé történő átalakítását/bővítését jelenti, akkor ne mulassza el az Egyszerű Bejelentés (csupán elnevezésében egyszerű) procedúráját!, mely által cserélhető lesz nagyobb méretűre a meglévő ablak.
   Üdvözlettel:
   a Térképző

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .