Oromfal vagy tűzfal?

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, tarts velem!

 
 

E heti átváltozás: Mi az oromfal és hol van a tűzfal?

 


Kedden, fűnyírás közben, a Szomszédom, a kerítésen túlról, építésügyben tett fel kérdéseket nekem…
E beszélgetés kapcsán jutott eszembe, nem árt tisztázni itt is, az oromfal és tűzfal fogalmát/jelentését.

 


Sok ember, az épületek oromfalát nevezi tűzfalnak. Van ilyen oromfal, ami tűzfal is egyben, de nézzük picit részletesen a meghatározásokat. Ehhez a jó öreg/fiatal OTÉK nyújt segítséget:
 
„92. Oromfal: a magastetővel lefedett épület, épületrész homlokzati falának az a része, amely a padlásteret vagy a beépített tetőteret a tetőgerincet elmetszve lehatárolja. „ Ezen a falon szokás szerint szokott ablak lenni!
 
Nézd meg az ábrácskát, bejelöltem, hol is van az oromfal egy egyszerű épületnél:


Most jöhet a tűzfal! Az OTÉK őt is ismeri:
„133. Tűzfal: a vonatkozó műszaki követelménynek megfelelő tűzállósági határértékű, A1 tűzvédelmi osztályú térelhatároló folytonos függőleges falszerkezet, amelyet úgy kell kialakítani, hogy az általa elválasztott tűzszakaszok vagy építmények egyikének állékonyság-vesztése, illetve az ebből adódó oldalirányú erőhatás esetén is megőrizze tűzterjedést gátló képességeit. „


Közérthetőbben fogalmazva, és a képeken látható esetben: az építménynek, például a szomszédos telekkel közös határvonalán álló függőleges teljes falszerkezete, amely megakadályozza egy estleges tűz terjedését is, mert maga a tűzfal a tetőhéjazat fölé emelkedik.


Ugye, hogy nem is olyan bonyolult?! 😉 Direkt pirosra festve, hogy értsük!

13 hozzászólásto Oromfal vagy tűzfal?

 1. david kalman szerint:

  Üdv. Meglévő ikerház melynek faház a felső emelete és nincs tűzfal !! Utólag nem téglából hanem pld tűzálló gipszkarton közé mondjuk szigetelést helyeznénk / közet ,üveg gyapot stb, / elfogadják ???? Vagy csak téglából épített fal jöhet szóba ??
  kösz előre is a választ .

  • a Térképző szerint:

   Üdvözlöm!
   Ha ikerházról van szó, akkor két önálló helyrajzi számon áll a két épületrész. A közös határvonalukon tűzgátló fal(ak)nak kellene állnia. A vonatkozó előírásoknak megfelelő tűzállósági határértékű és tűzvédelmi osztályú térelhatároló (vagy teherhordó és térelválasztó) falszerkezetről beszélünk, ami a bármelyik oldalon esetlegesen keletkező tűz esetén az épületegyüttes másik tűzszakaszára való átterjedését megakadályozza. Megfelelő MINŐSÍTÉSSEL RENDELKEZŐ falszerkezet építhető.
   Üdvözlettel:
   a Térképző

 2. Szendi Péterné szerint:

  Üdvözlöm!
  Sorház beépítésnél a szomszéd épületen már van tüzfal.Mellé építésnél kell e másik tűzfal? Vagy elég oromfal?

 3. András szerint:

  Szép napot. Nagyon szuper a kis leírás. Végre nem jogi megfogalmazásokat olvasok, így ha minden igaz megtaláltam kérdésemre a megoldást de a biztonság kedvéért megkérdezem 😀
  Nyeregtető ahogy képeken is látható, ablak nélküli fal szomszéd fele. De nem telekhatáron mert közte van még garázs és terasz is a garázs felett, így a szomszéd ház kb 6-8 M-re van ettől a faltól.
  Szóval ezen a falon nincs ablak kivéve a padlásnál amit beépítek. Itt akkor szabályos ez a kis ablak? Kb 50×50-es van jelenleg. Cserélhetem akár kicsit nagyobbra? Tekintve hogy 45 éves a ház s az ablak is 😀 Köszönöm.András

  • a Térképző szerint:

   Szép napot András!
   A szóban forgó lakóépület tehát oromfalas. Ezen lehet ablak!
   Ha „a padlásnál amit beépítek” kifejezés a lakóépület tetőteressé történő átalakítását/bővítését jelenti, akkor ne mulassza el az Egyszerű Bejelentés (csupán elnevezésében egyszerű) procedúráját!, mely által cserélhető lesz nagyobb méretűre a meglévő ablak.
   Üdvözlettel:
   a Térképző

 4. myss zoltan szerint:

  Na végre, egy érthető leírás arról, hogy mi a tűzfal! Köszönöm.

 5. Simonyi Zoltán szerint:

  Szép napot.
  A házam fala 3 méterre van a szomszéd kerítéséhez,a szomszéd házához 4 méterre.Ha a kerítéshez kis méretű téglából építek egy falat a szomszéd kerítéséhez és ezt a házammal összekötöm tűzálló szendvicspanellel,ami a teteje lenne.Nyitott kocsibeállót szeretnék.
  Ön szerint ezt kivitelezhető vagy a későbbiekben bontásra kötelezhetnek
  Köszönettel: Zoltán

  • a Térképző szerint:

   Kedves Zoltán!
   Elsősorban az építési övezet határozza meg a telepítési és oldalkerti távolságokat.
   Általános esetben: a (SZÁ) szabadon álló beépítési módnál szükséges a 3 m-es oldalkert megléte. Ide semmilyen szerkezet nem építhető! Ahogy az általánosan a 3-5 m-es előkertbe sem!
   A 4 m-es tűztávolság is erősen „minimum” érték!
   A helyi Építéshatóságnál tud érdemben tájékozódni, milyen szabályos kialakítás képzelhető el a kocsibeálló telepítésére.
   Üdvözlettel:
   a Térképző

 6. dr. Balázs Márta szerint:

  Üdvözletem, két kérdésem van:
  Ha a két ház (házrész?) úgy érintkezik egymással a telekhatáron, hogy közös főfaluk van, és az egyikük kizárólag úgy bontható le, hogy tartófalat kell építeni a közös fal mellé a megmaradó épületrész statikai állagvédelme miatt, akkor ez a két -egyébként külön helyrajzi számon lévő – ingatlan megfelel-e az OTÉK 1.sz. melléklet 54. pontjában szabályozott ikerház fogalomnak, vagyis független épületszerkezettel rendelkeznek-e az Ön véleménye szerint?
  Ha egy külső, tartófal funkcióban lévő fal a tetőgerinctől a mennyezet szintjéig OSB-lapokból áll, majd onnan a talajszintig tégla, de úgy, hogy a téglafalba vakablak van beépítve, tehát gyakorlatilag a vakablaknál nincs fal, ez a fal megfelel-e az OTÉK 1.sz. melléklet 133. pontja szerinti Tűzfal fogalomnak, vagyis folytonosan függőleges falnak minősül-e Ön szerint?

  • a Térképző szerint:

   Kedves Márta!
   Ikerházról akkor lehet szó, ha a két szomszédos építési teleknek a közös oldalhatárán állnak az épületek, de egymástól független épületszerkezetekkel és közműbekötésekkel rendelkeznek, és a két épület önálló!, egymást határoló fala tűzfal! És külsejüket tekintve a két épület egyetlen épület „képét” mutatja ránézésre.
   Tűzfalról akkor beszélünk, ha az teljes terjedelmében A1 tűzvédelmi osztályú, folytonos függőleges falszerkezetként áll. Vagyis: a lakótéren (pl. padláson is) kívüli része is tűzgátló. Az OSB-lap az semmiképpen nem ilyen. És a vakablak megléte sem fér e meghatározásba.
   Üdvözlettel:
   a Térképző

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .