Panorámás présházak

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, tarts velem!

Majdnem a Somlón!

Móni és Árpi présházat is örököltek, közel a Somlóhoz. Eredetileg/hajdanán ez az építmény két Katonatárs közös projektjeként, „iker”-présházként létesült, ahol az egyik résztulajdonos Árpi Nagypapája volt… A szőlőművelés már nem igazán a Család fő profilja, anno hosszú éveken át haszonbérbe is adták a területet, majd az ingatlan egy részét értékesítették.

Karácsonykor, a közeli szállodában pihenve úgy döntöttek, megtartják az épületegyüttest is, vagyis, szeretnék azt felújíttatni, majd nyaralóként birtokba venni. A majdnem „iker”-présház nyaralóvá válhat, mert áram van, és az ivóvíz sincs elérhetetlen távolságra…

Első gondolatuk az volt, hogy két nyaralóegység létesüljön, azonban a ‘kockáspapíron’ történt tervezgetésük helyszűke miatt kudarcot vallott…

Alaprajzi ajánlatom a következő egy nyaralóként történő használatra:

  1. A bejárat az épület hátsó oldalán marad, a nappali tartózkodás terébe lépünk, mely kelet felé nagyobb homlokzati nyílászáró-felülettel a völgy felé tájolt.
  2. Klasszikus előteret nem terveztem, de a helyiség bútorozása egyértelműen mutatja a funkciót, a használatot.
  3. E térből a hálóba lépünk, ajtó szükséges-e, majd Móniék eldöntik. Mérete lehetővé teszi kiegészítő funkcióként a gardrób megvalósulását is, illetve a keleti irányba történő homlokzati feltárás itt is megjelenik.
  4. A két fő helyiség mentén, létrejön egy külső használati tér is, a nagyméretű terasz, mely több tevékenységnek is helyet adhat.
  5. A hálóból nyílik fürdő, eléggé tágas, még sarok-szaunát is fogad. Talán, keleti irányban is érdemes rajta nyílászárót nyitni…

Ez utóbbi esetben érdemes azon (is) elgondolkodni, hogy a teraszt a teljes épülethosszhoz igazítjuk, és majd fürdőből is kijutunk ide. 😉 Illetve, hogy téliesíthető üzemeltetést terveztetünk-e?, mert ebben sincs még döntés!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .