Van-e helyes megoldás?

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, tarts velem!

Te mit választanál?

Dorka és Peti szerkezetkész sorházi lakást vásárol. Az építkezés befejezése rájuk vár, ebben kérnek némi tervi segítséget. Az eredeti alaprajzból egyelőre a szülői háló alaprajzi tervrészletét kaptam meg, azt is csak „üresen”, azzal a feladatsorral, hogy vizsgáljam meg, a rendelkezésre álló alapterületen milyen módokon lehetne zuhanyzós fürdőszobát és esetleg gardróbot / gardróbszobát létesíteni?

Miért írom: ‘üresen’?

Mert a pici ablak – valószínűsítem! – a hálóhoz tartozó kiszolgáló helyiségéé lehet:

  • fürdőszobát, vagy
  • gardróbszobát

is rejthet a kitakarás… 😉

Ezek szerint még van mód épületgépészeti beavatkozásra/változtatásra is, ezzel a lehetőségek tárháza kb. végtelen is lehet… Arra jutottam, 3 fő csapásirányt mutatok, ebből tudnak majd Dóriék választani, vagy azokból akár egy új alaprajzi kialakítást létrehozni.

Instrukció volt még, hogy a mosás/szárítás lehetőségét elengedhetem, helyette próbáljak inkább egy bidét is betervezni! Rögzítettem

  • a meglévő/megmaradó nyílászárók helyét, méretét, és
  • a tájolást is

email-váltásunk után.

Az első változat: egyszerű, csupán két önálló helyiség létesül, egyik a hálószoba, másik a keskeny zuhanyzó. Ruhatárolás a hátfal mentén majdnem önálló helyiségként..

A második változatban három önálló helyiség létesül, egyik a hálószoba, másik a zuhanyzó, harmadik a gardrób. Ez utóbbit inkább járható szekrénynek becézném, így pl. a ruhásszekrények frontfelülete megspórolható!

Harmadik változatban is három önálló helyiség létesül, egyik a hálószoba, másik a zuhanyzó, harmadik a gardrób. A tolóajtók könnyedebbé teszik a használatot. Saját tapasztalatom, az intim zónában is gyakran nyitott ajtónál öltözünk vagy mosunk fogat…, nem?!

Te is látod, a megoldás mindig sokféle lehetőséget rejt. Ezen alaprajzi kialakításokon pl. a franciaágy is pörög/forog… 😉

Úgy tartom, a helyes megoldás mindig az, amit az Építtető választ, hiszen a felhasználó/ott lakó dönti el, illetve tudja, mi funkcionálna jól az életében, illetve melyik változat tetszik, mert pl. lehetséges, amit mutatok, arra nem is gondolt eddig. 🙂 Meglátjuk!?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .