Szakadék szélén

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, tarts velem!

Melyik irányba bővítsük?

Zitáék ősz elején vásárolták ezt az ingatlant, a Balatontól 30 km-re. 3 év múlva tervezik a költözést, amikor majd az Ikreik a sulit kezdik, így nem is sietős az átszabás… Jól szeretnének dönteni!

A meglévő épület amolyan egyszerű vidéki ház, jóformán csak nyaralóként funkcionált. Viszont az adás-vételkor megkaptak egy vázlattervi dokumentációt, ami a meglévő épület bővítését mutatja, különböző ütemekre bontva.

Zita abban kérte segítségem, hogy az oldalhatáros beépítésnél a tervezett bővítések iránya, és helyzete jó-e így, vagy van más mód is a bővítésre, az ütemezésre?

A telek erősen lejtős. Inkább úgy mondanám, a kilátás irányában van jelentős lejtése, dél – délnyugat felé. A terasz határ-vonalától indulva.

A vázlattervi bővítés az 1 ütemben az utcával párhuzamosan nyújtja az épülettestet, a jelenlegi fedett terasz beépítésével, majd a 2. ütem az utcára merőlegesen. Vagyis, létrejön egy „L”-alakú ház. Mediterrán vonásokkal, enyhe hajlásszögű, összetett tetőidommal, kovácsoltvas korlátokkal és kerítéssel… – mármint a vázlatterven.

Lehet ez is jó megoldás, ha ez az igény. És lehet másként is gondolkodni. 😉

Az OH övezetnek megfelelően, az utcára merőlegesen egy épülettömböt képzelek el. Ezt a bővítést is lehet ütemezni:

  • Teljes épületszakaszok szerint
  • Persze úgy is, hogy szerkezetileg mindent létrehozunk az 1. ütemben,
  • Majd csak a belső szakipari munkákat osztjuk további ütemekre, megvalósulási szakaszokra, ahogy az életvitel igényli.

A beépítettséggel nincs gond az 1380 m²-es telken. Az ábrázolt bővítési ütemek alapterületében bőven jut hely 3 hálónak, és a szükséges kiszolgáló helyiségeknek:

Egyelőre a helyiség csoportokat ábrázoltam, pontosabban magamnak skicceltem, mialatt Zitával telefonon értekeztem… Ha Zitáék kíváncsiak erre a megoldásra konkrétan, akkor majd „helyiségezem/bebútorozom” a teljes lakóházat, nézhető, jobban megérthető kivitelben! 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .