Szobafogság

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, tarts velem!

Kipróbáljuk a falusi turizmust!

Reni és Kálmán a Zalai-dombság mellé, egy kicsiny faluba költözött, pontosabban a falu közeli tanyára. Ott gazdálkodnak, már 3 éve. És egy elég „bizonytalan” vályogházban laknak. Májusban kisbabájuk születik, így Reni szeretne közelebb kerülni aszfaltos úthoz, közösséghez…

Kálmán ebben is egy új lehetőséget/feladatot lát, ezért kísérleti jelleggel beköltöznének egy falusi, verandás ház szoba-konyhájába cca. egy évre. A faluszéli utca 7 db háza közül 3 db eladó, állapotuk vitatható…, de a legszélső, a tanyához legközelebbi, Kálmán szerint jó lesz.

Ennek a háznak a tornácát már korábban beépítették. A tető pedig jó állapotú, így Kálmán döntése szerint nem csináljuk vissza a verandát, hanem valahogy kétszobás lakást alakítunk ki.

Az átalakítást Kálmán egymaga elvégzi majd, mert tudod Ő, olyan megoldó ember, aki feltalálja magát minden nehéz helyzetben…

Rengeteg elgondolása volt az átalakítással kapcsolatban, de érezte, nem feltétlenül jó irány megtartani a jelenlegi alaprajzot, mert a valódi célt, miszerint kulcsos-háza(ka)t szeretne létrehozni tanyájához közel, nem feltétlenül szolgálja a jelenlegi alaprajz.

Hosszas e-mail váltások/értekezések után az alábbi vázlat lett a befutó:

Ránézel, és Te is látod, ez bizony több sebből is vérzik…, mégis megmutatom, mert Reniék felvázolt igényeit szolgálja ki ez az új alaprajz! 🙂

  1. A bejáratot a helyén tartottam, de a bejárati ajtó nyitásirányát célszerű megváltoztatni.
  2. Az előteret inkább lakóelőtérnek lehetne nevezni, mert itt lesz a konyhasarok és az étkező is.
  3. Az utcafrontra került hálószoba. Befér a franciaágy. A beépített szekrényes falfelület mentén elhelyezhető a kiságy, így az körbe is járható.
  4. A zuhanyzót a már beépített tornác traktusába helyeztem át. Szűkös, de befért a mosógép is.
  5. És a belső terű helyiség maradt a szoba. Vagy nappali, ami leginkább „esti” tevékenységeknek ad helyet. Lett benne dolgozó sarok, kihúzható/ágyazható kanapé és elegendő szekrény.

Közvetlenül azonban nem kap természetes fényt, csakis a lakóelőtérből úgy, hogy az ablakok helyén ajtónyílást készítünk/bővítünk. Ablak nélküli szoba, nem helyes megoldás!

Mégis ezt a változatot választották Kálmánék, mert szerintük a szoba, épen a helyén van! Amit nevezhetek nappalinak is, de Ők csupán esténként lesznek itt, ebben a térben. 😉

És a kulcsos-ház(ak) majdani lakói is kb. ilyen életritmust vesznek majd fel itt, a tanyasi gazdaság közelében…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .