Tartalékban 17 m² !

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, tarts velem!

Bővíthető!

Alexa és Imre egy kiszemelt ingatlan bővítési lehetőségéről érdeklődött, először e-mailben. A szóban forgó családi ház csupán 8!!! éves, de közel sem befejezett… Egy csúnya válás viszontagságai nem engedték a befejezést, pedig időközben még bővítették is:

A garázs és a műhely volt e bővítés, ami házi kivitelezéssel valósult meg, és nem is az eredeti tervnek megfelelően (látod?, a nappali ablakait az utca irányában be is falazták!), így a földhivatali nyilvántartásban sem szerepel, azaz, a hozzáépítés kontúrja nem látható a térképmásolaton…! 🙁

Ilyen esetben érdemes végiggondolni, hogy fennmaradási engedélyt kérünk az ingatlan jelenlegi állapotára, vagy bontunk, és kihasználjuk a megengedett beépítési mutatókat.

Alexáék végül az utóbbi mellett döntenének, ha egyáltalán létrejön az adás-vétel! Pedig, ez a költségesebb megoldás!

Tehát – egyelőre tervi szinten – , az utólagos hozzáépítést elbontjuk, annak helyén új épületrésszel bővülünk, hisz van a beépítettségben 17 m²- nyi tartalék!

Imréék két szobás, két fürdőszobás (kád, bidé…is legyen!) házat vizionáltak, méretes terasszal. Nagy-terű nappali-étkező-konyha együttesével, illetve Alexa álma az önálló gardróbszoba volt.

Az OH -beépítés okán a bővítés iránya egyértelmű, a bontott hozzáépítés helyén bővítem a házat:

  • Gépkocsi tárolót nem kötelező létesíteni, így 1 db szgk. csupán telken belül parkol.
  • A fedett bejárati terasz helyén egy előszoba létesül, előtte előlépcsős fedett terasszal.
  • Az előszobából azonnal a nappali terébe léphetünk, pontosabban az étkezőbe.
  • Innen elérhető a konyha is, ami a belső, nyitott közlekedő- folyosóról is elérhető.
  • A délkeleti irányban két egyforma méretű hálószobát terveztem, a terasz mentén. Valószínű, a konyha melletti lesz a gyerekszoba.
  • Az oldalhatár felé oldalon a kiszolgáló helyiségek sorakoznak: önálló WC.-helyiség bidével, mellette a zuhanyzó (ide bekerülhet az épületgépészet is), majd a káddal ellátott fürdőszoba.
  • A lakás végén pedig a gardróbszoba, ami a közlekedő térbővülete.

Igyekeztem a homlokzati nyílászárókat a helyükön megtartani, persze: a délkeleti terasz irányába ez nem lehet valós igény, ide inkább teraszajtókat javaslok. A bővítés nem használja ki a lehetséges 17 m²- nyi tartalékot, a nappali traktusának szélessége (4,70 m) a betartandó 5,0 m-es előkertből adódik. 😉

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .