Traktus és mélysége

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, tarts velem!

 
 

Traktus/Traktusmélység


A cím nem elírás, tehát nem taktus! (ütem), hanem t r a k t u s !


A héten felmértünk egy frissen vásárolt, de még az Eladók által lakott ingatlant. A családi ház a vidéki kockaház jellemző stílusjegyeit mutatta kívülről, így arra gondoltam van benne egy középfőfal az utcával párhuzamos irányban, ami az épületet így két szerkezeti egységre, vagyis két traktusra bontja.
A latin eredetű traktus szó amúgy kiterjedést jelent.


A teherhordó falak közötti távolságot egyébként traktusmélységnek hívjuk, ezt a mélységet (méretet) kell a födém gerendáinak áthidalnia.
 
Az épületfelmérés során, a belül megmért falvastagságok csak részben igazolták feltételezésem.
Belső teherhordó falakat (30 -34 cm falvastagságban) találtunk az utcával párhuzamosan és merőlegesen is… 😉


Ebből a két irányú főfalrendszerből két dolog következik:
– Az épület egésze már egy korábbi bővítés eredménye.
– Az épület 3 traktusból áll.
 
Mi ezzel a baj? Nincs baj, csak amit a leendő Építtető fejben megálmodott, azt a haránt irányú, azaz az utcára merőleges irányú teherhordó fal megakadályozza…, hiszen az utcai két „nagyszoba” közötti fal az elsőként megépült épületrész homlokzati fala, és erre a falra támaszkodik a gerendás födémrendszer.
 
Persze lehet teherhordó falat bontani, és a falbontás kiváltásaként például egy nehézacél- gerendát beépíteni, ami az eredeti födém gerendáit továbbra is alátámasztja…


Ja, és a födémet is el lehet bontani! 🙂 De vajon érdemes-e?
 
Erre kell a helyes választ megtalálni. Ebben Térképzőként úgy tudok segíteni az Építtetőnek, ha a bővítés-átalakításhoz koncepciót és tervi megoldást is adok! 😉 Majd a Heti átváltozásban meglátod!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .