Variációk egy témára

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, tarts velem!

 
 

E heti átváltozás: Helyiség- és lakáshasználat


Meglévő, sátortetős „kocka-ház” tetőtéri bővítését tervezem, kiviteli terv szinten, miközben az alapötletet, az építési engedélyezési tervet egy másik Építész készítette.
Az áttervezésnél minden felmért centiméter számít, mert értékes alapterületet nyerhetek, vagy veszíthetek.


Nem a teljes tervet elemzem ma, csupán a tetőtér megközelítésére tervezett közlekedő-terület fejlődését/változását mutatom, a lépcsővel és a vizesblokkal körülölelve.
 
Az eredeti állapot már egy korábbi bővítés eredménye, amit megrendelői döntés értelmében megtartunk.
 
A tetőtérbe 2 gyerekszoba kerül majd, egy káddal felszerelt fürdőszobával. A feljutást minimális födémbontással tervezték, és egy „L”- alakú húzottkarú lépcsővel.


1. változat:
A födémen a biztonságos nyílásképzés egy pillér megépítésével megoldható, ez kerül a lépcső forduló élére, ahogy a Statikus kérte.
 
A lépcső körbeöleli a WC-helyiséget, ami a meglévő közlekedőből nyílik.
 
Azért, hogy a lépcsőt meg tudjuk közelíteni, a földszinten szükség van nyílásbontásra is az előszobával határos teherhordó falban.


2. változat:
A lépcsőkar mellé húzom a WC helyiség falát közvetlenül, ezáltal szélesedik a z étkező-konyha felé vezető közlekedő tér.
 
E területnövekmény helyet ad beépített szekrények elhelyezésére.


3. változat:
A lépcsőkar mellé húzom a vizes helyiség falát közvetlenül, de a nyíláskiváltást az előszoba felé növelem. Még így is növekszik a WC alapterülete, és egy zuhanyzó is befér ebbe a helyiségbe.
 
A lépcső alatti tér is hasznosul, egy tároló lesz.
 
Létezik 4. és 5. változat is, csak azokat még nem rajzoltam meg! 😉
 
Tréfát félre téve, az alaprajzi lehetőségek egymásból következnek, és persze rokonok egymással. Az Építtető a felkínált lehetőségek közül választhat. Vagyis mérlegel:
– Elsősorban azt, hogy a napi lakáshasználatnál a saját életvitele szerint számára hogyan praktikus e tereket kialakítani;
– Másodsorban a kivitelezés megvalósításának költségét mérlegeli…
 
Például azt:
– szükséges-e ide egy zuhanyzó, ha már e szinten is, a hálóblokknál van fürdőszoba…?
– kell-e a lépcső alatti teret önálló tároló helyiségként kialakítani, hiszen akkor szükség lesz még egy beltéri ajtóra, továbbá kerámia padló burkolatra, villanyszerelésre…?
– a 3. tervváltozatra nézve látja Ő is, két ajtó összenyílik, ezért valószínűleg az étkező-konyha ajtaját áthelyezteti…!
 
Végül ezekre a kérdésekre adott válaszait rendezi magában, és megszületik a végleges kialakítás, akár 6. változat formájában, mert képes lesz döntést hozni egy ilyen egyszerűnek tűnő kérdésben, hiszen feltártam részére a megvalósítható lehetőségeket, még mindig nem későn, pont időben, a tervezési szakaszban. 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .