Telepítési távolság

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, tarts velem!

 
 

Heti okosság: Telepítési távolság


Benjáminék beépítetlen ingatlant vásároltak Budapesten, lakóövezetben. A telken OH, azaz oldalhatáron álló beépítéssel létesülhet új lakóépület. Az utca, és a közvetlen szomszédok beépítési módja vegyes képet mutat.


A bal oldali szomszédos ingatlanon szabadon álló lakóépület helyezkedik el, a jobb oldalon ugyan oldalhatáron álló, de a jelenleg érvényes Szabályozási Tervnek ellentmondva a telekingatlan bal oldalán.
 
A telekingatlan megvásásárlása előtt konzultáltunk a lehetőségekről, és a biztonság kedvéért az illetékes Építéshatóságot is megkerestük, hogy a vásárlás előtt tisztázzuk a telepítési távolságokat.
 
Mindezt azért, hogy már az előkészítés fázisában tájékozódjunk, és dönthessünk arról, érdemes-e majd kompromisszumokat kötni a lakóház mérete és tájolása kapcsán?!
 
Tehát a megvásárolni kívánt telekingatlan utcával párhuzamos szélessége: 13,41 m.
A Szabályozási terv a 11,0 és 14,0 m közötti telekszélességen előírja az OH, azaz az oldalhatáron álló telepítést a kedvezőtlenebb tájolás felé, azaz északi irányba, itt minimum 1,0 m oldalkertet is előír.
 
Az övezetben megengedett Ém, azaz épületmagasság: 6,0 m. Ennek kapcsán, a kedvezőbb tájolású bal oldali oldalkert minimális mérete egyelő az Ém méretével, azaz 6,0 m-rel.
 
Az előkertet építési vonal jelzi a Szabályozási tervlapon, ami a jól ismert 5,0 m. Itt annyit könnyít az SzT, hogy az építési vonalon az utcai homlokzat szélességnek legalább 40 %-nyi hosszát erre az építési vonalra kell telepíteni.
 
A hátsókert mérete eltér a megszokott mérettől, a szabályozás a zöldterületek növelése érdekében az 50,0 m-t meghaladó telekmélységű ingatlanok esetén 15,0 m-ben rögzíti.
A lakóépületek utcára merőleges hosszát általában maximum 20,0 m-ben határozzák meg, itt az 50,0 m feletti telekhossz kedvezően befolyásolja a maximalizált épülethosszúságot, ami 25 m a SzT szerint.


Az ábrán ábrázoltam az Építési helyet, amiből egyértelmű, hogy csupán egy 6,41 m szélességű lakóépület telepíthető ide.
Hogy mit lehet kihozni egy „virsli-alakú” lakóházból, az a megrendelői igényektől is függ! 😉


Ami jó hír, hogy a jobb oldali ingatlanon lévő lakóépület telekhatáron álló homlokzatán nincsen homlokzati nyílászáró!
Ezért nem kell telepítési távolságot tartani (OTÉK 36.§), ha az egymással szemben átfedésben lévő homlokzatok közül az egyik nyílás nélküli. Ha lenne rajta huzamos tartózkodású helyiség nyílászárója, úgy már a minimális tűztávolságot kellene ezen az oldalon oldalkertként tartani!

2 hozzászólásto Telepítési távolság

 1. kritizator szerint:

  “Ami jó hír, hogy a jobb oldali ingatlanon lévő lakóépület telekhatáron álló homlokzatán nincsen homlokzati nyílászáró!”

  Egyáltalán: szabályosan rakhatott volna nyílászárót erre az oldalra (huzamos tartózkodású helyiségre)?

  • a Térképző szerint:

   Kedves kritizator!
   Homlokzati nyílászáró szabályosan lehetne ezen a homlokzaton, mivel: Az épületnek a telek oldalhatárán csak tároló-, közlekedő-, tisztálkodó-, főzőhelyiség és illemhely, legalább 1,80 m-es mellvédmagasságú és helyiségenként legfeljebb 1 db 0,40 m2 nyíló felületű szellőzőablaka, szellőzőnyílása megengedett. (A főzőhelyiséget családi háznál konyhának értelmezem, és ott bizony huzamosan tartózkodunk! )
   Ha ennél nagyobb nyílászárót, más méretű parapettel helyezett volna el az ott lakó, akkor ugyan nem szabályosan jár el, de nehezítené az érintett telek beépíthetőségét.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..