Parasztházat vennék_2

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, tarts velem!

Szemrevételezés-keresés

Ma folytatom a dunántúli falvakban történő parasztház keresés -t, ötletet adó tanácsaimmal.

Előzményt itt olvashatod:

Már ott tartunk, hogy a helyszínre érkeztél, így azt javaslom ezekre (is) figyelj!

  • Megérkezel a Településre, a „fő” utcán találod a templomot, az iskolát, az óvodát, a művelődési házat, az élelmiszer boltot…, a kocsmát…és betájolod, hogy innen, a település központtól mennyi az a távolság, amit még elviselsz?!
  • Ahogy haladsz célod felé, a megadott címre, már látod a környező utcák beépítési tagolását, vagy éppen tömbszerűségét. Érzed a zsúfoltság megszűnését, az egyre szellősebb, szépen kifejezve: tagolt épületelrendezést. Látod a szomszédságot is!

A tagolt épületelrendezés, az kb. közepes tömörítettséget mutat, ez a leginkább jellemző hazánkban, vagyis 1-2 nagyobb épület, ami lakó- és gazdasági-épületként dominál a telken. Ezeken kívül, legfeljebb 2-3 tömeghatásában alárendeltebb épület jelenik meg, ez pl. lehet szín, istálló vagy ól…, góré, csűr…

Ezt persze lehetséges fokozni: elaprózott tagoltság képében, ami ránézésre kb. rendetlenséget mutat, minden funkció kap egy külön épületet, és az építéstechnika már ránézésre is a közepes szintet sem súrolja!!! – sok esetben:

  • Megérkezel az ingatlanhoz. Valószínűleg soros udvart látsz magad előtt, mert ez a leggyakoribb telepítési változat nálunk. Jellemzően oldalhatáros beépítés, északi/nyugati oldalhatáron. És a tornácot is látod, végig a hosszanti, udvar felőli oldalon!

Itt még lehetséges az is, hogy utcavonalas beépítésű az ingatlan, vagy előkertes:

  • Belépsz a kiskapun. Szemrevételezel. A lakóház számodra a legfontosabb! Az állapota! Nézed a falakat, és örülsz, ha nem látod a nedvesedés/ázás nyomát, és annak még inkább, ha az épületen belül sem érzel orrodon történő belégzéssel dohos/penész szagot.
  • Ha van már fürdőszoba, vízvezetékkel!!! ott is alaposan körülnézel.
  • A falazat anyagáról az Eladó ad tájékoztatást…ezt esetleg épületen kívül, hátul láthatod… lehet: vályog, tégla, vegyes fal is. Esetleg kő, vegyesen kő és tégla. Repedéssel akkor van bibi igazán, ha az átlós irányú!
  • A tető fedését kívülről látod. A tető formája nyeregtető, esetleg valami kontyolással. Általában cserépfedés, ritkán pala, még ritkábban nád.

Ha minden tetszik, amit látsz, és/vagy hajlandó vagy kompromisszumra jutni, akkor az ingatlan alaprajzát próbáld rögzíteni, kézi skiccen, akár vonalas ábrával és sok fényképpel. Innen tudunk majd továbblépni! 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .