Zártkert_2

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, tarts velem!

Zártkertben lakóház?

Múlt alkalommal a zártkert-témában eljutottunk a művelés alól kivett területig.

Emlékszel, ugye?

Ez egy fontos állomás!

Ha tovább vizsgálódunk, megállapíthatjuk, hogy zártkert lehet az adott település:

 • külterületén,
 • belterületén.

Előbbi esetben a „földforgalmi-törvény” erősen leszabályozza a hasznosítást/értékesítést, de ha időközben belterületé válik a zártkerti ingatlan, az lehet valamiféle pozitívum, mind a saját hasznosításra gondolva, mind a továbbértékesítésre vonatkozóan.

A mezőgazdasággal való kapcsolódás az utóbbi esetben sem szűnik meg teljesen, hiszen az OTÉK is úgy rendelkezik:

Mezőgazdasági terület

29. §A mezőgazdasági területen a növénytermesztés, az állattartás és állattenyésztés és a halászat, továbbá az ezekkel kapcsolatos, a saját termék feldolgozására, tárolására és árusítására szolgáló építmények helyezhetők el.”

Azt meg már egy korábbi bejegyzésemből ismered: az épület is egyfajta építmény:

És ebből következik a fő kérdés: Mit és mekkorát lehet ide építeni? Ha csupán az OTÉKot olvasgatod (szándékosan nem másolom ide!), úgy találod:

 • lakóépület is létesíthető!

Persze, ha a település Helyi Építési Szabályzata is így rendelkezik! Általános esetben, napjainkban: 10 % beépíthetőséggel kalkulálhatunk, akár 7,5 m beépítési magassággal.

Feltételes módban írtam, mert a volt zártkerti, jelenleg mezőgazdasági területeken nem igazán oldható meg a közművek kiépítése/bekötése, a szűkös földutakon lehetetlen a szervezett hóeltakarítás, a szemétszállítás… Kétséges a mentővel, vagy tűzoltó-autóval való megközelítés is!

Mindezek ellenére, az ilyen mezőgazdasági területre kiköltözők/ott lakók, vagy az említett szabály alapján lakóépületet építők ezeket az ellátásokat a helyi „önkormányzattól” követelik, így nehéz „igazságot” tenni…

A helyi HÉSZ-ben megjelölt beépíthetőséget/építmény típust/beépítési magasságot mindig a „kivett” (kb. az a telekterület, amit nem kell megművelni!) területrészre vonatkozóan kell számítani.

Az elmúlt években, az agglomerációban, több megépült mezőgazdasági épülettel volt „építészeti” feladatom. Az életvitelszerűen lakott, túlépített épületeket kellett szabályossá tennem, Fennmaradási engedélyezi eljárásra vonatkozó kérelemmel, nyári konyha/feldolgozó/tároló funkciókra átalakítva…

Ezek a feladatok részbeni bontással, helyreállítással valósulhattak meg, és jelentős – a NAV által minden esetben!!! behajtott – Építtetőt/Tulajdonost sújtó bírsággal! 🙁

4 hozzászólásto Zártkert_2

 1. József szerint:

  Tisztelt Térképző!

  Egy a rendezési terv szerint belterületi részen lévő “Kivett zártkerti művelés alól kivett terület és gazdasági épület” besorolású ingatlanon lévő gazdasági épületet lehet egyszerű bejelentéssel bővíteni, vagy csak engedéllyel lehet?

  Üdv: József

  • a Térképző szerint:

   Tisztelt József!
   Jelenleg Egyszerű Bejelentéssel a lakóépületek építhetők.
   A gazdasági épület építési engedélyezési tervkérelemmel bővíthető.
   Üdvözlettel:
   a Térképző

 2. Dániel szerint:

  Kedves Térképező!

  Van egy ““Kivett zártkerti művelés alól kivett terület és gazdasági épület” besorolású ingatlanom, amin jelenleg van egy 30 m2 gazdasági épület, a HÉSZ alapján 3%, maximum 200 m2 a beépíthetősége, az én telkem 3211 m2, ahhoz, hogy bővíteni tudjam a gazdasági épületet szükséges újra művelés alá vonni, vagy meg lehet kapni az építési engedélyt művelés alól kivett területre is?

  válaszát előre is köszönöm

  • a Térképző szerint:

   Kedves Dániel!
   Miért lenne szükséges? Éppen a “kivonással” bővült az ingatlan bővebb értelemben vett hasznosíthatósága (építménylétesítés/ nem kötelező földművelés/ könnyebb értékesítés).
   Üdvözlettel:
   a Térképző, aki építész, így építészeti tereket ‘k é p e z’, és nem térképekkel foglalkozik

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .