Angol akna az angolakna?

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, tarts velem!

 
 

Pinceablak + akna = angolakna


Gyakori építtetői igény a pinceszint kialakítása, sokszor nem is tároló funkciót kérnek, hanem valamilyen szabadidős tevékenység végzésére alkalmas teret, egy önálló helyiséget.
Ilyen helyiség lehet: kézműves műhely, szauna, kondicionáló/tornaterem…de működéséhez nem ártana természetes szellőzés és természetes fény.


A földszint alatti szint lehet pinceszint, vagy alagsor.
OTÉK szerint:
Alagsor: olyan építményszint, amelynek padlószintje legfeljebb 20%-ában kerül 0,70 m-nél mélyebbre a csatlakozó rendezett terepszint alá. Alagsori helyiség, helyiségcsoport: olyan helyiség, helyiségcsoport, amelynek a padlószintje bárhol legfeljebb 0,70 m-rel kerül a terepcsatlakozás alá. „
 
Pinceszint: olyan építményszint, amelynek padlószintje több mint 20%-ában kerül 0,70 m-nél mélyebbre a csatlakozó rendezett terepszint alá. Pinceszinti helyiség, helyiségcsoport: olyan helyiség, helyiségcsoport, amelynek padlószintje több mint 0,70 m-rel kerül a terepcsatlakozás alá. „
 
A hagyományos pinceablakok elhelyezését akkor lehet alkalmazni, ha a földszinti padlóvonal a mindenkori terepcsatlakozás felett durván 80-100 cm magasságban van:


Ha a földszint padlóvonala közel azonos síkban helyezkedik a terepcsatlakozással, akkor angolaknát kell létesíteni.
Az angolakna földbe süllyesztve helyezkedik el a pinceablak előtt, ezáltal az akna tetején járórács is létesül. A szellőzés és némi természetes fény is így biztosítható:


Ez a műszaki megoldás valószínűleg Angliából származik, bár ott az akna „bővebb”, mivel lépcső is levezet a terepszint alatti lakáshoz:


Szakirodalmat itthoni könyvtáramban nem találtam az angolakna származására, nem foglalkozik vele a Révai, a Larousse, az Új magyar lexikon, sőt még a Műszaki lexikonom sem tartalmaz ilyen címszót…így beérem azzal a megállapításommal, hogy az angolakna Angliából származik. 😉

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .