Közcsatorna hiánya

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, tarts velem!

 
 

Szennyvíz elhelyezés


Dániel az agglomerációban vásárolt egy üdülő besorolású – jelenleg – beépítetlen ingatlant.
A területen nincs változtatási tilalom, tehát üdülő épületet lehet építeni a Helyi Építési Szabályzat szerint, az adott övezetre vonatkozó előírások betartásával.
 
A telek rendelkezik ideiglenes áramvételi hellyel, és van egy fúrt kút is. Szennyvízvezeték a környéken nem épült ki.


Korábban a telken állt egy típus-faház, amit a telekingatlan eredeti tulajdonosa értékesített, így az már régen bontásra került…
 
Építési engedély új üdülő épületre akkor szerezhető meg, ha a szennyvíz-kezelés megoldásra kerül.
 
Az OTÉK e témában így szól:
„(2) Közcsatorna hiányában kommunális szennyvíz külön jogszabályban foglaltak szerint elszikkasztható.
(3) Amennyiben nincs közműves szennyvízelvezetés és a (2) bekezdés szerinti elszikkasztás sem lehetséges, úgy abban az esetben hatóságilag engedélyezett, korszerű és szakszerű közműpótló berendezést kell alkalmazni a szennyvíz ártalmatlanítására.
(4) A zárt szennyvíztárolás (szivárgásmentes kialakítással, rendszeres ürítéssel, ellenőrzött elszállítással) csak végső megoldásként alkalmazható.”

 
A HÉSZ viszont kimondja:
„(1)szennyvíz elszikkasztása tilos!
(2) beépítésre szánt területeken a keletkező szennyvizet,
amennyiben nem haladja meg a napi 5 m³-t, és közcsatorna hálózat nem elérhető, egyedi, házi közműpótlóként vízzáróan kivitelezett, zárt medencébe kell összegyűjteni, és az összegyűjtött szennyvizet a kijelölt leürítő helyre kell szállítani.”

 
Az építési engedélyezési terv benyújtásakor ezt műszaki leírásban és önálló tervlappal szükséges igazolni.
 
A tervezett üdülő-épületben keletkező várható maximális szennyvízmennyiség: 0,6 m³/nap, e mennyiség összegyűjtésére és elvezetésére gumigyűrűs PVC csövek alkalmasak, a keletkező szennyvizet tehát zárt csatornarendszerben, gravitációs módon külső udvari hálózatba vezetjük, melynek végén zárt szennyvíztározó létesül, helye és mérete helyszínrajzon jelölésre kerül.
 
Mindez „nem elég hihető”, ezért a telekingatlan szennyvíztározójának ürítésére kötött szerződést is bekérik! 😉


Erre az a megoldás, hogy az érintett településen dolgozó és a Fővárosi Vízművek által nyilvántartott, engedéllyel rendelkező „Kommunális eredetű települési folyékony hulladék – Házi szennyvíz elszállítása”-ra szakosodó Vállalkozást kerestem Dániel részére, aki az építési engedély kérelmében a választott Vállalkozóval kötött szerződését is benyújtja.
 
Így Dániel hamarosan építési engedéllyel is fog rendelkezni! 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .