Árkádos tornác, tornácos árkád?

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, tarts velem!

Fogalomzavar

Rengeteg megkeresés érkezik Tőletek, kedves Olvasóim, többnyire jogszabályok értelmezése vagy fogalomzavar kapcsán.

Legutóbb tornácos árkád kialakításában és a beépítési mutatók számításában kért Lajos segítséget.

A lakásokhoz tartozó „kertkapcsolati módok” bemutatásánál már meséltem a tornácról is, itt:

Ma picit ismétlünk, tehát elolvassuk az építészbiblia ide vonatkozó paragrafusát, az OTÉK-ot!

253/1997. (XII. 20.) Korm. rendelet [ OTÉK ], fogalommeghatározásai között:

„129. Tornác: oszlopokkal, pillérekkel, boltívekkel alátámasztott fedett, az épület egyik homlokvonalához csatlakozó oldalirányból nyitott közlekedő tér.”

Eredetét a népi építészetben kell keresnünk, sok formai változata, technikai megoldása alakult ki, legegyszerűbb és leggyakoribb az udvari homlokzatot szegélyező oldal-tornác. A parasztházak esetében általában a régebbiek még fából készült oldaltornácok voltak:

Megjelenése a XV.-XVI. század derekára tehető, előtte még széles eresszel vagy töltéssel rendelkeztek a parasztházak, ami fedett közlekedést biztosított a bejárati homlokzat mentén. A tornác elnevezése változatos formában van jelen, különböző tájegységek egyedi névvel illetik:

  • pitar
  • gádor
  • gang
  • hambit
  • ambit
  • ambitus…

utóbbiak már „falazott” kivitelűek.

Ezzel szemben az

„7. Árkád: az építmény földszintjének a szabad tér felé jellemzően csak tartószerkezetével határolt és hosszoldalán nyitott, közterületi kapcsolat esetén többnyire közhasználat céljára szolgáló területe.”

Vagyis léptékváltás következik, hiszen magánportán ugye nem létezik „közhasználat”. Klasszikus értelemben az árkádos kialakítás egy pillér- vagy oszlopsoron nyugvó külső közlekedő tér. Tágabb értelemben jelentheti több ív egymásutánját, vagy egy egész ívsort is ért(he)ünk az elnevezés alatt, így már az ókori Rómában is…. 😉 , bizony, jól gondolod, az amfiteátrumokat emlegetem:

És igen jellegzetes megjelenése az oszlopsorral fedett utcarész, ami főként a gyalogosan járókat, sétálókat fogadja.

Tudtad, hogy az Árkád hazánkban anyakönyvezhető, görög! eredetű férfinév is!? 🙂 Jelentése: Árkádiából való.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .