Jó időtől – rossz időig

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, tarts velem!

Felülírt befektetési szándék

Mihály a Balaton-felvidéken talált maguknak eladó ingatlant. A vásárláskor még konkrét/határozott cél nem is körvonalazódott, inkább befektetési szándék vezérelte döntését.

Ami tetszett: a tágasság és a nyugalom. A Tó délre van, mi innen egy részét még láthatjuk!” – kezdte bemutatkozását e-mailben. Azután hosszan kitért mindarra a kérdéskörre, mely március óta munkál(t) benne/bennük, a hogyantovábbot illetően…

(A narancssárga szaggatott vonalú téglalap az eredeti épület, a többi épületrész más-más időszak/tulajdonos hozzáépítéseként keletkezett.)

Idén nyáron a teljes épület kiürítésre került, az udvar óljainak bontása befejeződött, a kerítések felújítása, pótlása megtörtént, Kati, a feleség még konyhakertet is teremtett.

Felmérés előtt már kezdett kialakulni, mit is szeretnének: Próba-lakást. Vagyis amolyan kétlakiságot: jó időtől – rossz időig itt lakhatást, persze téliesítés lehetőségével, okos távvezérléssel, rossz időtől – jó időig budapesti, városi létet.

A helyiséglista nem akart megszületni, inkább a kívánt lakói igények általánosságban fogalmazódtak meg Mihályék által.

Amit rögzítettünk:

  • nem bontunk meglévő és
  • nem építünk új épületrészt, gazdálkodunk abból, ami van.

Az általuk alkotott kézi vázlatok, mind-mind átszabdalták a nagy terű traktusokat, belső közlekedő helyiségekkel.

Ekkor, a meglévő csupasz állapoton berajzoltuk együtt!!! a kusza közlekedési útvonalakat, így azután a „sűrűbb saját terveiken” ezt maguk is önállóan elvégezték. 😉

És abbahagyták a „rajzikálást”, majd megbíztak a vázlatterv elkészítésével, ez a módosított átváltoztatott alaprajz:

  1. A bejárati terasznál helyet cserélt az ajtó és az ablak. (Képzeletben Te is megrajzolhatod a belső közlekedési útvonalakat!)
  2. Lemondtam a klasszikus előtér/előszoba létesítéséről, helyette a tágas lakóelőtérbe lépünk. E helyiség egyfajta elosztó tér, ünnepi alkalmak étkezési színtere, Vendégek fogadása is itt bonyolítható.
  3. A várakozásokkal ellentétben nem a legtágasabb szobát alakítottam nappalivá, hanem a délre/udvarra is tájolt szobát, amit szélesebb szabad nyílással kapcsoltam a lakóelőtérhez.
  4. A legnagyobb szoba itt hálószoba lett – Kati rég óta dédelgetett álmával – , ami járható gardróbbal létesülhet, saját, azaz hálóból nyíló zuhanyzóval megspékelve. (Belső terű helyiség: mesterséges szellőzése lesz, de pl. természetes fényt tudunk fénycsatornával idevarázsolni!)
  5. A korábbi közlekedő terét is felhasználtam, így a vizesblokk egy helyre koncentrálódik, a lakóelőtérből a másik zuhanyzó természetes zsilipként is működik, mivel az étkezés helyszínétől elválasztja a WC-helyiséget.
  6. A korábbi konyha és szoba helyet cserélt. A tágas konyha a hétköznapi étkezés helyét is biztosítja.
  7. A gyerekszoba vagy vendégszoba innen elérhető. (Kis Kati jövőre érettségizik…)

Az átalakított alaprajzon homlokzati nyílászárók is szaporodtak, vagy átalakultak, a konyha pl. kapott ablakot az oldalhatáron álló falában, illetve a déli oldal felé kétszárnyú, középen felnyíló teraszajtók létesültek, amik az új, árnyékolandó teraszra vezetnek. 😉

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .