Autó(k) helye

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, tarts velem!

 
 

E heti okosság: Járművek elhelyezése

 

Az új építmény (pl. lakóház), önálló rendeltetési egység (pl:lakás), rendeltetésszerű használatához – a helyi építési szabályzat (rövidített nevén HÉSZ) szerint – előírt mennyiségű és fajtájú gépjármű elhelyezési lehetőségét kell biztosítani telken belül!
Általában 1 lakáshoz 1 gépkocsit számítunk!
 
Az OTÉK még azt is rögzíti: A telken a gépjárműtárolókat elsődlegesen épületben vagy terepszint alatti építményben kell megvalósítani!

 

Ezzel persze lehet, és kell „vitatkozni”! Hivatkozhatsz a pénztárcádra, a környezetedben látott megoldásokra, a kialakult helyzetre is, de tapasztalatom, az Építéshatóság jóindulatán is múlik, e szabály értelmezése, számonkérése, hisz az ‘elsődlegesen’ kifejezés számomra nem kötelező érvényességet jelent!

Ha a személygépkocsi tárolás telken belül ténylegesen épületben, vagy épületrészben valósul meg, az alábbiakat célszerű már a tervezésnél figyelembe venned:


1. A gépjárműtároló egy, vagy több gépjármű elhelyezésére szolgáló helyiség.


2. Ha a gépjárműtároló helyiség a házad egyik helyisége, csak önálló szellőzésű előtér, vagy egy közlekedő közbeiktatásával kapcsolódhat a lakás huzamos tartózkodás céljára szolgáló helyiségeihez.


3. Szilárd padozatú, közvetlen természetes szellőzésű helyiséget terveztess! A szilárd padozatnál hozzáteszem, gondolj a tisztán-tarthatóságra!


4. Méretét tekintve, ha egy személygépkocsit kívánsz elhelyezni a helyiségen belül, a helyiség minimális mérete: 2,70m szélesség, 5,00 m hosszúság!
Ha biztonsággal kívánod használni, akkor jársz jól, ha a tárolni kívánt autód körül mintegy 50 cm széles, körbejárható sávot hagysz!


5. Ha padlóösszefolyót szeretnél létesíteni e helyiségedben, akkor a padlóösszefolyó csak homok-, továbbá benzin- és olajfogóval ellátott lehet. Takarékoskodhatsz ezen is, egyszerűen a kocsiddal behordott latyakot, takarító-eszközzel a helyiségből kitolod!


Jövő héten tovább autózunk! 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .