Háztervezés = házi tervezés?

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, tarts velem!

 
 

E heti átváltozás: Háztervezés=házi tervezés?

 


Ismét az épülettervezés piacáról mesélek, pontosabban arról, hogy a számítógép térhódítása a házi terv-ek megszületését eredményezte.

10-15 éve, az építkezni vágyók „kockás-papíron” fektették le lakással szemben támasztott igényeiket, vagyis alaprajzon megjelenítették lakótéri vágyukat, elképzeléseiket.
Felelős műszaki vezetőként találkoztam olyan helyzettel, hogy az Építtető, a kivitelezés megkezdése előtt, a már korábban is módosított jogerős építési engedélyezési tervét, golyóstollal egyszerűen „átrajzolta”, az éppen akkori, aktuális igényeihez igazodva:

 

Ma már sokan ragadnak egeret, és akár egyszerű excel táblázat kiszínezett négyzeteivel küldenek kidolgozott alaprajzokat, mondván, nekik pont ez az alaprajz kell!


Az internet világa újabb és újabb lehetőségeket ad a házi tervezésre, rengeteg ingyenesen letölthető program segíti a házi tervezők eredményes munkáját.
Ez a terv múlt héten született, Megrendelőim – elmondásuk szerint – egy teljes hétvégét töltöttek az épület megtervezésével.

A törekvés becsülendő, a tervet elemezve néhány észrevételt teszek, mert úgy gondolom, ez is az együtt-dolgozás, az együtt-gondolkodás lehetőségét teremti, egy jó épület, egy gazdaságosan használható lakótér megszületését segíti :


1. Szememet bántja, nem tartozik kedvenceim közé, a megjelenő 45º-os sarokletörés. A közlekedő-folyósó végén lévő hálószobáknál a szoba ajtók kerülnek e rövid falszakaszra. A tervező ezzel – úgy gondolja-, helyet spórolt, hisz a folyosó szélességét tudta csökkenteni némileg.
A nappali terénél az alaprajzi megjelenésbe vitt játékot, hisz szimmetrikusan szeretné megjeleníteni a sarokletöréseket.


2. A háztartási helyiség vizes helyiség, célszerű lenne a fürdőszoba, WC helyiség mögé helyezni, vagyis a gardróbbal helyet cserélni. Ennek legegyszerűbb módja, a hálószobák tengelyes áttükrözése.


3. A helycsere a WC, fürdőszoba esetében is kedvező lenne, hisz közelebb kerülne az önálló WC helyiség a lakótérhez, vagyis kevésbé engednénk be az intim térbe a helyiséget használó vendéget.


4. A garázsból közvetlen bejárat a lakásba nincsen, ez nem kényelmes megoldás. Ha mégis igény lenne az átjárás, egy zsilipként funkcionáló előtér betervezése elengedhetetlen.


5. A kamra helyiség belső terű helyiség (a konyhától elválasztó fala véletlenül lemaradt a tervről), így mesterséges szellőzést és megvilágítást szükséges hozzá kiépíteni.


6. Az előszoba aránytalanul kicsire sikeredett, az oldalirányba való nyílása az étkező tere felé terelné a lakásba érkezőt. Egy korábbi terven az előszoba nyílása éppen szemben állt azzal a pengefallal, mely az étkező és nappali terét választja ketté.


7. A pici előszoba mellett keletkezett egy öblös beugrás. Funkciója nincs, de Megrendelőim szerint ablak kell rá, hogy az étkezőből az utcára lehessen pillantani.


8. Előbbi beugrással együtt a közlekedő terület tetemes nagyságú.


9. A lakás méretéhez képest picinyke lett a nappali tere is. A bútorozás jól mutatja, könyves szekrénynek, egyéb tárolásnak nincs helye, az ábrázolt ülőgarnitúra is hiányosan mutatkozik, a televíziónak csak egy sarokszekrény jutott.


10. A teraszt, a kertbe jutás lehetőségét nem jelenítették meg a tervezők. Terasz helye a nappali és hálók környéke, a kert felé.


11. Észak jel nincs, telekről helyszínrajzot még nem láttam, a tájolást elemezni nincs módom.


A fenti észrevételek miatt, a tervet átgondolásra visszakérték Megrendelőim. Ezen a hétvégén is tervezni fognak!
Bár a férj, András, hajlik arra, hogy talán kézenfekvőbb lenne a valós igényeiket összefoglalni egy tervezési programban.


Most kivárok. És lesz bátorságom alaprajzukat – talán már a jövő héten – „testre-szabni”! 😉

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .