Beúszik a képbe az Építésfelügyelet

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, tarts velem!

 
 

E heti okosság: Építésfelügyeleti bírság elkerülhető!


Ismét az építésüggyel összefüggő új kormányrendeleteteket tanulgatom, amiket július 1-től tekintünk kötelező érvényűnek. Ezek között van néhány éve hatályban lévő szabály, amit csak kiegészítettek, vagy módosítottak.


Új lakóépület egyszerű bejelentése kapcsán a fő változás, hogy a bejelentést az elektronikus építési naplóba kell feltölteni, így először az Építésfelügyelet értesül az építési szándékról.
 
Ezáltal az Építésfelügyelet lesz az, aki ellenőrzi a kivitelezést. Ellenőri mivoltában az esetlegesen vétkezőket szankcionálja, vagyis bírságot szab ki, ha a kivitelezés kapcsán helytelen dolgokat/tevékenységet tapasztal.
 
Magyarán, kimondja a rendelet, hogy az építőipari kivitelezési tevékenység jogosulatlan vagy szakszerűtlen végzőjével szemben építésfelügyeleti bírság megállapítását és megfizettetését kell alkalmaznia az Építésfelügyeletnek.


Az építésfelügyeleti bírságról szóló 238/2005. (X. 25.) Korm. rendelet is módosult, mert új elemként megjelent alvállalkozó-fővállalkozó viszonya közötti bírságolás, illetve július 1-től a kötelezővé tett tervezői művezetéssel érintett tervező is megbírságolható.
 
A bírságok nagyságrendje összességében nagy szórást mutat, a rendelet melléklete majd 3 oldalon át összegzi a szóba jöhető büntetés tarifáját.
 
Büntethető a kivitelezés valamennyi szereplője, élükön az Építtetővel.
Tehát:
építtető
tervező
tervezői művezető
építési műszaki ellenőr
fővállalkozó kivitelező
megrendelő kivitelező
alvállalkozó kivitelező
felelős műszaki vezető.
 
A teljes táblázat tanulmányozását -elrettentésként-nem másolom ide, de az az elsődleges célom. De arra felhívom a figyelmet, az Építtető a leginkább büntethető, hiszen hozzá rendelték a legtöbb lehetséges mulasztást.
 
A táblázat a kerek összegeket többnyire feltupírozza egy biztonsági tényezős szorzattal, amikor SZÉ-szorzatot alkalmaz. Mi az SZÉ? SZÉ, nem más mint az épület számított építményértéke.
 
A mulasztásokból adódóan, egy-egy mulasztást több résztvevő egyszerre, de akár más-más arányú büntetési összeggel tud orvosolni.
 
És van olyan hiányosság/mulasztás, melynek büntetési terhét az Építtető egyedül viseli, például: ha
– nem alkalmaz tervezői művezetőt;
– nem alkalmaz műszaki ellenőrt, ha az az építkezésén jogszabályilag kötelező lenne;
– az építési munkaterületen nincs olyan (hirdető)tábla, mely a közterületről jól látható és tartalmazza az építkezés legfontosabb adatait.
 
A bírság mértéke változó, 50 ezer forintos, több-százezer forintos és milliós büntetési tétel is van.
Nem ijesztgetésnek szántam e bejegyzést, csupán felhívom a figyelmet, hogy egy építkezés több ember együttes és felelős tevékenységével valósítható meg.


Az Építtető, a Tervező, a Kivitelező saját csapataikkal egy ugyanazon hajóba szállnak be, és együtt kell evezniük azért, hogy sikeresen kiköthessenek! 😉
Ugye, egyetértesz?!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .