CSOK-os finanszírozás

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, tarts velem!

 
 

E heti okosság: Finanszírozás + CSOK


Múlt alkalommal a CSOK előkészítés-ét, a Rád háruló előkészítő feladatokat ismertettem.
Ma számolgatni fogunk! Hogy miért? Mert a CSOK utófinanszírozású!


Ez azt jelenti, ha CSOK-ot szeretnél, rendelkezned kell pénzügyi eszközökkel, hogy a kivitelezést elindíthasd, hiszen a támogató hitel folyósítása lépésenként fog történni. Vagyis előre megállapodtok a Bankkal, hogy mely mérföldköveknél, kéred a segítségét.
Azaz mikor jut a kivitelezésed egy-egy munkafázisa oda, hogy az elszámolható legyen valamilyen készültségi fokként.


Tehát: most szeretnél megállapodni a Bankkal, mert továbbjutottál:
– a terveztetésen és összes járulékos költségén;
– a beárazott költségvetésed alapján már tudod mennyibe fog kerülni az új otthonod;
– megállapodtál a Fővállalkozóval, írásos szerződéssel;
– az elektronikus naplóban letelt a 15 nap, így a következő lépés a munkaterület átadás-átvétel!
 
Nagyságrendileg egy bruttó m² alapterület családi ház cca. 200.000;- Ft + Áfa összeggel kalkulálandó, pl. polisztirolbeton-építéstechnológiánál, hazai viszonylatban, jó minőségű anyagokkal, radiátoros gázfűtéssel.
 
Áfa!
A tényleges kivitelezés csak elektronikus építési napló megnyitásával kezdhető meg, és az alábbi két formában valósítható meg:
 
1.) Ha a kivitelezéssel az Építtetőként Te kívánsz foglalkozni, ez esetben a különböző munkákra, munkanemekre, önálló Vállalkozókat bízol majd meg. Ez esetben igénybe kell venned egy Építési műszaki ellenőrt, aki a kivitelezés műszaki tartalmát, a Te képviselődként ellenőrzi, a teljesítés-igazolásokat kiadja, továbbá a napló vezetést leellenőrzi és igazolja. A kivitelezés, ez esetben: 27% Áfával valósítható meg.
 
2.) Ha az építés kivitelezését egy Fővállalkozó kivitelezőre bízod, úgy nem kötelező elem az Építési műszaki ellenőr igénybevétele. A Fővállalkozó kivitelező alá sorolódnak a kivitelezésben résztvevő Vállalkozók, akik ez esetben Alvállalkozók, és a Fővállalkozó felel az Alvállalkozók munkájáért is. A kivitelezés ez esetben: 5% Áfával valósítható meg.
 
Van még egy kötelező elem, amit úgy hívunk: kötelező tervezői művezetés. Ezt min. 6 alkalommal kell a Tervezőnek produkálnia, melyekhez az elektronikus naplóban eseti bejegyzéseket fűz. Mértéke most emelkedett januárban, hiszen a garantált bérminimum összegével kell értékét kikalkulálni.
 
Ismétlés: a CSOK utófinanszírozású, tehát előzetes megállapodás szerint különböző készültségi fokokat ellenőriz a Bank, és annak megfelelően utalja a pénzt. Ha az építőanyag az építési területen van, de aktuális ellenőrzéskor még nincsen beépítve, azt (általában) nem fogadják el teljesítésként!
 
Ezért a finanszírozást érdemes végiggondolnod az alábbi egységekben:
1. Előkészítés – 100%-át előre megfinanszírozod
mert itt még nincs mögötted a Bank!
– Közművek
– Helyszíni feltárások: geodéziai felmérés, talajmechanika vizsgálat
– Tervezések
 
2. Kivitelezés1- 100 %-át előre megfinanszírozod
mert kb. itt kapcsolódik be Bank, vagyis ez lehet az első mérföldkő, amikor a Bank, már készültségi fokot tud ellenőrizni! Persze ha már kész van, akkor kapod az első részletet, amely inkább heteket vesz igénybe, mint napokat!
– Földmunka, alapozás


3. Kivitelezés2
az imént kapott banki pénzt már visszaforgathatod, pl. megvásároltatod a felmenő szerkezet építőanyagát, amiből a helyszínen egy újabb készültségi fokot tudsz majd produkálni a következő banki ellenőrzéskor!
– Felmenő teherhordó szerkezetek és tető (minimum tetőfóliával, így nem ázik a ház)
 
Ez még nagyobb „falat”, mint az első két pont! Az építőanyagokat előre ki kell fizetned 100%-os áron! És a homlokzati nyílászáróidat akkor kezdik gyártani, ha vételi szándékodat 50%-ban, előlegbefizetéssel igazoltad!
 
És hogy a Fővállalkozó a helyszínen mindezeket beépítse, munkadíjat kell fizetned. Jól gondolod, nem a végén, hanem ütemenként, hisz a magánlakás építésben nem találsz olyan Fővállalkozót, aki a fent említett négyzetméter-áron történő építkezésnél, megfinanszírozná a házadat!
 
Remélem, így már érted, hogy ezzel a menetrenddel kell számolgatnod folyamatosan, hisz ez a metodika ismétlődik, minden egyes munkafázisban, kivitelezési szakaszban!
 
4. Kivitelezés3
– Tetőhéjalás
– Homlokzati nyílászárók
 
5. Kivitelezés4
– Befejező szakipari munkák, ha elég „okos” a ház ezt ketté szoktuk bontani, mert jelentős tétel az épületgépészet és épületvillamosság!
 
6. Kivitelezés5
– Épület környezete: járdák, beállók, kerítések, kert-növénytelepítés…
 
A helyszíni kivitelezésért felelős a Kivitelező, aki ad egy Felelős műszaki vezetőt, akinek a díját a kivitelezésre vonatkozó árba beépíti. Ez a szakember vezeti többnyire az elektronikus naplót, ad jogosultságot alvállalkozóknak az elektronikus naplóba történő belépéshez…
 
Körvonalakban kb. így megy le egy CSOK-os projekt, napjainkban…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .