CSOK-os kivitelezés

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, tarts velem!

 
 

E heti okosság: CSOK-ra készülsz?


Több CSOK-os kivitelezésben veszek részt, olyanokban, ahol új lakások épülnek. Nem a CSOK feltételeivel untatlak, ezzel tele van az „internet”, inkább azt mutatom be, ha ilyesmiben gondolkodsz, tehát új lakást építenél, mi mindent mérlegelj, mielőtt belevágsz.


Jelenlegi építési szabályok szerint, a kivitelezés megkezdéséhez először egy ú.n. Egyszerű bejelentés-t kell kezdeményezni, egy elektronikus tárhelyen, azaz egy elektronikus építési napló felületen, építészeti, statikai, épületgépészeti és épületvillamossági kiviteli tervdokumentációval, műszaki leírásokkal és árazatlan költségvetés-tervezetekkel.
 
Hogy ide eljuthass, már bizonyára van építési telked, amit:
 
– geodéziailag felmérettél;
 
– a tervezett lakóépület helyén a talajadottságok feltárása megbízást adtál Talajmechanikusnak, aki mintavétel után, a minták laboratóriumi vizsgálatának ismeretében, szakvéleményében javasolt egy (két) biztonságos alapozási módot;
 
– megállapodtál a tervezésre egy Építésszel, egy Statikussal egy épületgépészeti és egy épületvillamossági Tervezővel, akik határidőre kiviteli tervet produkáltak, és tervezési díjaikat kiegyenlítetted;
 
– vásároltál elektronikus tárhelyet, vagyis készenlétbe helyeztetted 2620 Ft elutalásával az elektronikus naplódat, majd kérted az Építészt, töltse fel oda a rengeteg, PDF/A formátumú tervdokumentációt;
 
– közben az árazatlan szakági költségvetéseket „megversenyeztetted”, és sikerült találnod egy Fővállalkozó kivitelező-t, aki, úgy tűnik, még az idén elvállalja, hogy x forintért, y időre megépíti a házadat, vagyis van a kezedben egy fővállalkozói kivitelezésre vonatkozó szerződéstervezeted, és van hozzá „1000”- soros Excel-táblában árazott költségvetés-ed is. Olyan ami a Te házadra vonatkozik, és pénzügyi elképzeléseidnek és lehetőségeidnek megfelel.
 
Kiviteli terveket igazából nem az elektronikus-naplónak készítjük, hanem a pénzben is tervezhető és gördülékeny megvalósítás érdekében!
 
Ha fentieken túljutottál, akkor kezdhetsz neki a CSOK intézésének, amihez esetleg még kamattámogatott hitelt is szeretnél felvenni… Mivel a Bankok eltérő igényekkel lépnek fel, amikor tárgyalásba kezdesz, könnyen lehet, hogy már a fárasztó papírmunkát is elkezdted intézni, mégis arra kényszerülsz, hogy egy másik Bankot kell választanod. A papírgyűjtést akkor újra kezded.
 
A beadott papírkáidat hosszasan vizsgálgatják, majd jó esetben azt jelzik, részükről rendben van a dolog, és átadnak egy általuk használt másmilyen költségvetést, azaz egy üres word, pdf vagy excel-táblát, amibe a Te meglévő, részletes excel-táblád adatait összezsúfolod, pontosabban csak a fő munkanemekre vonatkoztatva tudod a megvalósítás tervezett számait beírni… Mivel nem vagy építés-kivitelezésben jártas szakember, előbb-utóbb feladod, és segítséget kérsz az Építészedtől.
banki-tablazat


Ha ezzel is készen vagytok, és sikerült beadnod a banki táblázatot, ami fillérre megegyezik a fővállalkozói exceleddel, és a Bank azt mondta rendben lesz a CSOK-od, akkor leszerződsz gyorsan a Fővállalkozóval, mert a Bank a kivitelezésre vonatkozó szerződésedet is ismerni akarja.
 
Tovább is van, mondjam még? Jövő héten folytatom… 😉

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .