Eladó építési telkek

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, tarts velem!

Melyiket választanád?

András és Regina Tatabánya vonzáskörzetében keresgélt építési telket. Egy kisközség „faluvégi” utcájában több üres (gondozatlan) telek is eladó. Az árak nagyon hasonlóak, bár a telkek mérete és környezete (szomszédság) nem azonos, pedig egy utcában találhatók, részben egymás mellett.

A három, eladó telek (2., 4. és 5. jelű) így helyezkedik el:

Attól, hogy pl. a Google Earth-ön rákeresek a helyre, és látom kb. madártávlatból, túl sok információt nem nyerek…

Ezért kutakodnom is kell. A Település honlapján jó esetben megtalálom a HÉSZ-t (Helyi Építési Szabályzatot) és a hozzá tartozó Szabályozási tervlapot. Ez itt is így volt! Segít még a földhivatali térképmásolat is! És ezekből kiindulva már vázolom is a telek/telkek beépítési lehetőségeit, ami már kicsit közelebb juttathatja Regináékat a választáshoz. De leszögezem, a választás mindig, minden körülmények között az Építtető döntése!

Tehát a földhivatali térképen pl. azt láttam, hogy a már beépített ingatlanokon van olyan építmény, mely nem került felvezetésre. Egyik egy ól (1.) , a másik (3.) pedig egy garázs.

A HÉSZ-ből és a Szabályozási tervlapról azonnal kiderül, hogy a telepítés OH, azaz oldalhatáron álló. Az bizony, még akkor is, ha a két beépített telekingatlan éppen nem az! Ennek több oka lehet, ilyen például, hogy évtizedekkel korábban, az épületek keletkezésénél más szabályok voltak érvényben, vagy azokra fittyet hánytak…?! Azután fennmaradási engedéllyel legalizált állapotok kerültek az ingatlan-nyilvántartásba.

Bogarászásom eredménye:

  • A megszokottól eltérő, hogy az előkert 3,00 m. Ez kb. lehetetlenné teszi, hogy az előkertben letudjuk a telken belüli parkolást.
  • Az építménymagasság 3,50 m-es előírása megmutatja a minimális oldalkert méretét, és a szöveges rész arra utal, hogy az északi irányba eső oldalsó telekhatártól minimum 1,0 m-re kell elhelyezni a lakóházat.
  • Következő szigorításként olvasom, hogy 20,0 m-nél hosszabb épülettömb nem létesíthető.
  • A kötelező építési vonalra a teljes épület-szélésségnek minimum a 2/3-ad részét kell telepíteni.
  • A nyeregtető kötelező elem, ami az utcára merőleges gerincű, és az alkalmazott tetőidom hajlásszöge 30° minimum.
  • Melléképítmény 1 db telepíthető, oldalhatárra szintén.
  • Hab a tortán: minimum 1 db személygépkocsit (fő)épületen belül, vagy a lakóépülettel egy épülettömegben kell elhelyezni. Erről a kérdéskörröl értekeztem a múlt alkalommal, itt:

A telkeken ábrázoltam a lehetőségeket és a kötelezően alkalmazandó szabályokat. Előtte  még átfutottam a Település arculati kézikönyvét, ezt a Jegyzőtől kértem, mert a honlapon nem leltem, de kb. a falusi ’egyszerűséget/visszafogottságot’ fogalmazta meg, és földszínek használatát több példában méltatta.

Akkor nézzük a lehetőségeket:

A két beépített ingatlan közötti telek (2.) mérete nagyobb a 16,5 m telekszélességből adódóan, de a jobb oldali szomszédos ingatlan (3.) fordítva oldalhatáros, és ablakai is vannak erre felé. Ez bár nem szabályos, de több mint 10 éve így van… Említettem, nem szabályos a garázs sem.

A másik, bal oldali szomszédos ingatlanon (1.) inkább szabadon álló módon helyezkedik el a tipikus falusi kockaház, és ott csupán az ól nem létezik „jogilag”…

A másik két eladó ingatlan (4. és 5.) azonos, azonban a 14, 0 m telekszélesség az építési hely szélességét 9,5 m-re redukálja. A jobb szélső melletti (6.) kockaház is inkább szabadon álló,  ráadásul előkert nélküli.

Ezen infókból kell dönteni. Vagy okosan mérlegelni, a kínálkozó kompromisszumot megkeresni.

  • Azonos árak mellett érdemesebb a nagyobb telket megvenni? (2.) No de annak a szomszédja kedvezőtlenül telepszik ennek az ingatlannak a beépíthetőségére…(3.)
  • Kisebbek közül a bal oldalit megvenni? (4.) Akkor meg nézni kell az elhanyagolt állapotú szomszédot… (3.)
  • A jobb oldali kisebb telek (5.) talán a „legszabadabb” érzést kelti, ott, a jobb oldali szomszédos kockaház (6,) nem sok vizet zavar… és lehet bízni abban is, hogy a bal oldalunkon egy új és „szabályos” lakóépület épül majd…(4.)

Ugye, milyen nehéz, elsőre, első ránézésre választani, dönteni? Azt gondolom, ilyenkor az ember az érzéseire és a képzeletére is rábízza magát. Nem is baj ez! Elképzeli a saját majdani otthonát, mikrokörnyezetét és azt próbálja illesztgetni a kínálkozó lehetőségekhez… Akár érzelmi döntést is hozhat! Mire ez a blogbejegyzés megjelenik, Andrásék választottak, ám! 🙂

Majd elmesélem és megmutatom! Talán már a jövő héten! 😉

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .