Eladó, kiadó?

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, tarts velem!

Terület marad, rendeltetés megváltozik!

Barbara 11 éve lakik a budapesti VIII. kerületben, annak is a palotanegyedében. Szülei lakását kapta meg anno, amikor férjhez ment, de a lakás egy részében Édesanyja vitte tovább saját természetgyógyász-vállalkozását. Az iroda/rendelő 2 helyiségében volt amikor 5 ember is tartózkodott, és Barbarát „kiborította”, hogy a lakásba gyakorlatilag idegen emberek jöttek, az előszobából sokszor az Ő részükbe is benyitottak… és ugye a lakáson belüli illemhelyhasználat is egyre több gondot okozott… Hm, ilyen is van!

A két kisiskolás korú gyermekkel való közel 3 hónapos otthonlét tanulságait az Édesanya/Nagymama is levonta. Barbarával közös nevezőre jutottak: a vállalkozás elköltözik.

A gyerekek még kicsik, de a területtel érdemes valamit kezdeni. Azzal a kérdéssel jelentkeztek e-mailben, létre jöhet-e új, önálló lakás?

Amennyiben az előszobát „szélfogóvá” változtatjuk, akkor nyílhat innen a meglévő és az új lakás is. A procedúrát a Társasháznak is jóvá kell hagynia, majd Földmérő és Ügyvéd segítségével a földhivatali bejegyzést is Barbaráéknak kell rendeznie.

A kétszobás kialakítást az teszi lehetetlenné, hogy mindössze két homlokzati nyílászáró van…

És időközben Barbaráék arra jutottak: egyszerűbb megoldásnak tűnik a lakásrész kiadása, mint az önálló lakásként történő értékesítés.

Ezt az átváltozást fogadták el:

  1. Területi növekmény nincs, homlokzathoz nem nyúlunk.
  2. A belső elosztás alig változott, a bejárati ajtót lecseréljük és a közös előszobából egy szekrényezhető előtérbe lépünk.
  3. A recepció helyén a zuhanyzó kettéosztva valósul meg, a háztartási takarító eszközök/gépek, és a mosás/szárítás lehetősége szeparálva lesz.
  4. A korábbi irodatér egy térként megmarad, a lakás nappali tartózkodású tereinek ad helyet.
  5. Tárolás mennyezetig érő szekrényekkel, az alvás az ágyazható kanapéval megoldható itt, a nappaliban.
  6. A konyha-étkező a lakás súlypontjába került.
  7. A közel 45 m² lakásterület, a viszonylag nagy alapterületű helyiségekkel és a déli tájolással forgalomképes lakássá válik.

Épületgépészet és épületvillamosság tekintetében a meglévő/megmaradó strang hasznos terület, az új önálló lakásrész a nagyobb lakásról ilyen szempontból is leválaszthatóvá válhat! 😉

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .