Előlépcső

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, tarts velem!

 
 

E heti okosság: Előlépcső

Két hete, a lakás és épület bejáratára koncentráltunk. E témához kacsolódik a bejárat előtti lépcső kialakítás is. Ez a lépcső az ún. előlépcső!

 

 

Az OTÉK okosan általánosít:
„A lépcsőt, rámpát és lejtőt úgy kell tervezni és megvalósítani, hogy az tegye lehetővé a használók biztonságos közlekedését.”

Tehát azokhoz az épület- és lakásbejáratokhoz, melyek a környező terepszinthez képest magasabban helyezkednek el, előlépcsőt kell építeni!

Az alábbi ábrasor jól mutatja a lehetőségeket.
Ami nagyon fontos, hogy az előlépcső és a bejárat között kellő mélységű pihenő legyen!

Első ábrán látod, ha az ajtó előtt nincs pihenő, még a csengetés, kaputelefon használata is nehezen menne!

Második ábrán az utolsó lépcsőfok már pihenővé válik. A minimális pihenő szélesség 60 cm. Ezen egy ember éppen elfér! De a többiek az alsóbb lépcsőfokokon állnak!


Harmadik ábrán a pihenő már a 90-100 cm-es széles. Így lehetőséget ad arra, hogy két ember a lakás bejárata előtt várja a bebocsátást. Vagy keresse meg táskájában lakáskulcsát.

Nálatok, otthon, milyen az előlépcső?

4 hozzászólásto Előlépcső

 1. Szabolcs szerint:

  Jelenleg panelpatkányként tengődöm, ezért nem tudok arról mesélni, hogy most milyen az előlépcsőnk. Inkább mesélnék két régi lépcsőről, amiket gyerekkoromban szerettem.
  A hetvenes évek végén egy kis zalai faluban laktunk. Volt az utcánkban egy régi istálló, massziv tégla falakkal. Ennek a végében volt kialakítva egy kis lovász-szállás. A lépcsője szinte teljesen olyan volt, mint amit itt fönt a legelső ábrán látok, de mivel a fal belső oldalán volt a befelé nyíló bejárati ajtó, és a fal elég vastag volt, a legfelső lépcsőfok és a küszöb együttesen adtak ki egy cirka 120×90-es pihenőt. (120 cm az ajtó szélessége, 30-35 cm a legfelső lépcsőfok, 50-55 cm a küszöb)
  Másik kedvencem egy ‘dédinek való’ lépcső volt egy ismerős család házánál. A lépcsőfokok elég alacsonyak voltak, és jó szélesek. A háznak másfélszárnyas ajtaja volt, hangsúlyos ajtótokkal, a lépcsőhöz mindkét oldalt fa korlát tartozott.

  Miközben ezt leírtam, eszembe jutott amit nagyapám szokott mondogatni:
  -Csúfosak ezek az újfajta házak gyerekem! Egy rendes tornácot nem tudnak csiná’ni, vagy legalább egy kódisállást… Az én időmbe’ nem vótak mérnökök, mégis vót formájok a házaknak.

  • a Térképző szerint:

   Az első mondatod meglepett. Azt sugallja, nem vagy elégedett aktuális lakoddal, élettereddel. 🙁
   Talán a mostani mérnökök nagy része is ismeri a „kódisállás” fogalmát, esetleg modernebb formában alkalmazzák is a házak bejáratánál. 🙂

 2. Szabolcs szerint:

  Ha jól tudom, akkor a született panel-lakók nagy része is szeretne magának valami jobbat, csak megtanulták kezelni a helyzetet. Én itt és most kifejezetten szenvedek, de már tudom hogy hogyan fogok megszabadulni. 🙂 Csak kicsit nehéz kivárni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .