Épülő társasházban, szűkösen

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, tarts velem!

 
 

Kis szoba is kell!


Éva nyugdíjas éveit családi házában tölti egyedül. Fiai unszolására a közeli megyeszékhely épülő társasházában vásárol egy új, emeleti lakást. Csakhogy az alaprajzzal elégedetlen az egész Család.


Az értékesítési alaprajz szerint a lakás alapterülete: 53,46 m², amibe szeretnének még egy kis szobát is leválasztani, a jelenlegi konyha helyén.
 
A társasház kivitelezőjének Vevőszolgálata nem módosítja a tervet, mert szerintük nem garantált, hogy használatba tudják vetetni a lakást, mivel a nappali alapterülete a módosítást követően nem éri el a minimális 16 m² alapterületet.
 
Ha nézegetjük az épülő lakás alaprajzát, látjuk, hogy a lakás belsejében 2 vasbetonpillér és 2 vasbeton gerenda is markánsan részt vesz a térszervezésben…
 
No, akkor mi is a feladat:
– a hálószobát tartsunk meg, a másik, az új szoba legyen a kis szoba!
– legyen minimális, de használható konyha!
– étkező területén férjen el 4 személy egyszerre!
– az étkező és a konyha mindenképpen hidegburkolatot kapjon, és a nappalitól való lehatárolása értelmes használati területet adjon!


Ez az alaprajz sem egyszerű, sok-sok kompromisszumot kell kötni:
1. Az előtér, vagyis a lakás bejárata a helyén marad, de a nappali tartózkodás terei felé fallal nem határolt.
 
2. A fürdőszoba méretének csökkentésével az előtér egy része gardróbként is képes működni, okos szekrény kiosztással.
 
3. A fürdőből kivenném a kádat, helyette sarokzuhanyzót telepítenék, így reális esély van arra, hogy egy normál méretű mosógép is beférjen ide.
 
4. A hálószoba marad a helyén, de látható, a franciaágy elhelyezése nagyon nehézkes! 290 cm helyiségszélesség és a franciaerkély nyíló ajtaja is szorongatja a bútorozást.
 
5. A konyhát „L”-alakúra minimalizáltam, a tűzhely páraelszívójának strangba kötése, elég hosszadalmas feladat lesz!
 
6. Az étkezés lehetőségét a bejárathoz közel helyeztem el: elfér az asztal a négy székkel.
 
7. A kis szoba cca. 10,0 m², alkalmas arra, hogy az Unoka itt aludhasson, az íróasztalnál tanulhasson.
 
8. A „maradék” középső terület marad a nappali. Elég szűkös ez a tér, de talán orvosolja a kis méretet a nagy üvegfelület.
 
A tervezett lakásalaprajzon az erkélyajtók használhatósága is erősen korlátozott. Apró, szaggatott vonalú, vörös karikákkal jeleztem aggodalmam…
 
Sajnos az értékesítési tervlapokból nem derül ki, hogy a radiátorok hol helyezkednek el, és milyen méretűek, így ezt az alaprajzi változást még valószínűleg korrigálnom kell.
A lényeg: a nappali tere éppen eléri a kritikus alapterületet… 😉

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .