Gazdasági épület marad

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, tarts velem!

Átvészelem, talpra állok!

Paula nehéz élethelyzetbe került. Lakhatási megoldást egy külterületi ingatlanban lát. Csupán erre tud családi/baráti segítséggel vállalkozni. Mármint az ingatlan megvételére, a rajta álló gazdasági épület lakhatóvá tételére. Az átváltoztatás tervi részébe besegítek.

A meglévő, felmért állapot alaprajza jól kivehetően mutatja, a konyha volt az első építmény, majd ezt bővítették, minimum két ütemben.

A tárolót nevezhetjük garázsnak, de szerkezeti kialakítása révén nem való hálóblokknak.

Így ezen épületrész/épülettoldalék újjáépül. A földhivatali térképmásolaton- szerencsénkre – már ez az épületkontúr szerepel!

Az új alaprajz sok kompromisszumot kíván, igyekszik „költséghatékony lenni”, így minimális beavatkozást próbálok vizionálni, de a tetőhöz – állaga okán – kénytelenek leszünk hozzányúlni:

 1. A bejárat a helyén marad, a házi barkácsolásban született előtetős/fedett teraszt a felújított tető alá „beteszem”.
 2. A belső kialakításnál igazából a meglévő lakófunkciók nem is változnak, a sok beltéri ajtót viszont száműzzük, így a szűkösség érzete is kissé javul majd.
 3. Az új toldalékrész fogadja a hálószobát, és a fürdőt. Ehhez két falnyílást is ki kell alakítani a meglévő teherhordó falban: egyiket a háló feltárásához, másikat a W.C. eléréséhez.
 4. A franciaágy a sarokba kerül…, no ez nem igazán jó megoldás! 🙁 Ilyet nem szívesen ábrázolok, ha lehet mindenkit lebeszélek! (Erről jut eszembe: a sarokkádról is!!!, persze itt az nem is opció!)
 5. A fürdő, hálóból történő eléréséhez Paula nagyon ragaszkodik, pedig az előtérből is nyílhatna… Talán, majd építés közben ez a kívánság megváltozik…?!

Áram és kútvíz már van, Paula fatüzelést nem szeretne, mert tűzifa hasogatásra sem vágyik. A szennyvíz tárolását és/vagy tisztítását kell még rendeznie, a Településen lehet szerződni szippantós Vállalkozóval, az ELMŰ-vel hálózatbővítést is intézni kezdte.

A bekerülés költségei egy ilyen kicsi alapterületen is milliókra rúg. Paulát azzal vigasztalom: a fafödém megmarad, az új épületrészre is az kerül, a fedés használt/bontott cserép lehet. Végső esetben a hálóblokk nem készül el „kulcsrakészen”, de szerkezetileg állhat. A végső homlokzatképzés is eltolható jövőre. A terasz sem létszükséglet. Az új homlokzati nyílászárók beszerzését és a belső lakható kialakítását kell szem előtt tartani, a tetőfelújítás mellett, és amit csak lehet, házi kalákában kivitelezni: ilyen a födém hőszigetelő paplannal való ellátása is…

Úgy tartom, úgy látom, a szükség mindig okos és egyszerű megoldásokra ösztönöz minket. Kisiskolás koromban, településünk teljesen új részén építkeztek Szüleim önerőből, EsKá- azaz saját kezűleg!!! + kaláka!!!, három kisgyermekkel, albérletből, munka mellett. Kezdetben áram és vezetékes ivóvíz nélkül! Ma úgy gondolok vissza: falusi romantikában volt részünk… a sok-sok nehézség ellenére:

 • ihatatlan kútvíz
 • kinti pottyantós
 • járhatatlan sáros utak, járdák hiánya
 • autóbusz megálló cca.1,5 km
 • ovi, suli, orvos, munkahely szintén messzi kilométerekre… és Budapesten
 • …sorolhatnám tovább…

Egyszer mégiscsak elkészült a családi házunk. Azóta a környezet is felfejlődött: város lettünk, pedig mi voltunk/vagyunk a faluszéle utolsó/első háza! 😉

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .