Illeszkedés = épített környezet védelme?

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, tarts velem!

Városkép/Településkép

Lakossági megkereséseim egy része arra a kérdéskörre szorítkozik, hogyan lehetne:

  • terv nélkül,
  • településképi egyeztetés/megmérettetés nélkül

meglévő életteret bővíteni/növelni? Vagy új életteret létrehozni? Hmmm: kb. sehogy!

Miért? Mert a település egyetlen eszköze az „építészeti rend/harmónia” fenntartására, hogy működtet valamiféle előszűrőt: legtöbb esetben főépítészi konzultáció keretében lehet körüljárni a tervezett változtatást. Erre szolgál egy fajta iránymutatásként is a TAK, vagyis a Település Arculati Kézikönyve.

Legérzékenyebb településterület a központ/centrum, ahol településképre: a település és/vagy településrész épített és természeti környezetének vizuális megjelenésére fokozottan kívánatos (lenne) odafigyelni!

Mivel ez bizonyosan településképi szempontból meghatározó terület: Így ennek a központi területnek

  • jellegzetes,
  • értékes vagy
  • hagyományt őrző

építészeti arculatot, településkaraktert is hordozó vagy meghatározó jegyeket kell(ene) viselnie.

E településrészen kiemelten fontos, hogy érvényes maradjon a kialakult településkarakter: melyet jellemez az épített környezet településképi jellemzőinek összessége:

  • a jellegzetes épülettípus,
  • a tömegformálás,
  • a homlokzati kialakítás,
  • az anyaghasználat…

Ugye Te is látod, nem igazán érvényesült a Településrendezési illeszkedés követelménye! Ami nem más, mint akár a helyi építési szabályzat hiányában alkalmazott, a telek alakítására, a beépítés mértékére, magasságára, módjára, helyére, valamint a rendeltetési egységek számára és rendeltetés módjára vonatkozó, az önkormányzat által egy adott területre meghatározott, az országos településrendezési és építési követelményekkel összhangban álló, vagy indokolt esetben annál megengedőbb településrendezési és építési követelmény, amely telekalakítás, új építmény építése, az építmény térfogatát megváltoztató építési tevékenység, épületben rendeltetési egység számának vagy a rendeltetés módjának változtatása esetén biztosítja a települési környezetbe való harmonikus beillesztést és az érintett telken a környezetével azonos értékű építési jogok és kötelezettségek érvényesülését; ha a helyi építési szabályzat az e törvényben vagy a végrehajtására kiadott kormányrendeletben meghatározott kötelező tartalmi elemek közül egyeseket nem tartalmaz, az illeszkedés követelményét ezen hiányzó szabályozási elemekre kell alkalmazni.

Egyetlen mentséget felhozok: a tetőfelépítmény kivitelezése, anyaghasználata korszerű/hibátlan. 😉 Hazánkban a településképi rendelet valószínűleg nem támogatná ezt a fajta bővítményt… jóhiszeműen azt gondolom, a helyi építészeti örökség területi és egyedi védelmét alkalmazni kellene Szabadka sétáló utcájában is…

Másik példát is mutatok. Itt sem ismerem az előzményeket, talán a tervezett fejlődés fogja bedararálni a régmúlt egyszintes házait… vagyis, itt azt vizionálom egyszerű szemlélőként, hogy ez már egy kiemelt fejlesztési terület: egy adott fejlesztés megvalósítása céljából a fejlesztési tervben is kijelölt fejlesztési akcióterület!: a szükséges lakásszám eléréséhez kellenek a többszintes lakóházak Újvidéken is…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .