Előszobából lakóelőtér

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, ha megengeded!

Főzőfülke helyett

Zalánék évekkel ezelőtt költöztek az agglomeráció kedvelt településén egy több lépésben bővített lakóházba. Az évek során sokat alakítottak maguk is a házon. Ami eddig elmaradt: az a konyha-ügy. Zalán küldött egy vázlatot, amiben mutatja az idealizált megoldást, annak nehézségeivel:

Pontosabban a főzőfülke-ügyet kell rendbe tenni, mert léptékében nem a családi lét kiszolgálására tervezték. Valószínűleg az eredeti hétvégi házhoz igazodott léptéke. Ma meg olyan kicsi, szűk, zsúfolt, hogy kb. idegesítően használhatatlan.

Abban kell segítenem, hogy a legkevesebb „felfordulással” járó beavatkozás mentén változzon a konyha-étkezés léptéke.

Biztonság kedvéért finomítottam Zalán vázlatán:

Ha az előszobában válaszfalat húzunk, akkor az törtvonalú kell legyen, illetve az étkezői területrészhez, az ablakokhoz célszerű fűtést, vagyis valamilyen hőleadót telepíteni.

Ha az előszoba terét nem szabjuk ketté, többféle bútorozási mód elképzelhető.

Persze vigyázni kell(ene) a konyha-techonológia betartására. Ezt nem ismétlem, keresd vissza itt:

Így újabb megoldási módokat ábrázolok ajánlati alaprajzaimon. A számuk kb. végtelen is lehetne… A gázórát nem bántottam, a nyílásbontás is sokféle mérettel mutatkozhat…

Közös bennük: a konyha – étkező együttese nem különül el fallal határolt helyiségként…vagyis az étkezés lehetősége is bővül, hisz eddig az a nappaliban történt. Ezekkel a megoldásokkal az előszoba ú.n. lakóelőtérré válik.

Nem elemzem tovább egyenként az 5 ábrát. Tekintsd ezeket iránymutatónak! Van köztük olyan, ami megtartja a konyha és nappali kapcsolatát, van ami nem. Várom Zalán döntését, melyik számára az optimális?! Az is lehetséges: valami új „ötvözet” születik ajánlásaimból… 🙂

A főzés területe igazából nem is nőtt. Mégis a nyílásbontással optikai térnövekmény keletkezhet! 😉

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .