Mi a jó konyha titka?

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, ha megengeded!

E heti okosság: mi a jó konyha titka?

Csupán az, hogy a Te főzési gyakorlatodnak megfeleljen!


Még a múlt században, az építészbibliában azt olvastam: „A konyha lakáson belüli munkahely, de egyidejűleg sok órára a háziasszony tartózkodási helye…”  Oké, ha munkahely, akkor legyen hatékony, érezd ott jól magad, azaz

  • rövid utakat tégy meg benne;
  • berendezése a folyamatos munkalehetőségét biztosítsa számodra;
  • közben adjon elegendő mozgásteret;
  • munkamagasság illeszkedjen testmagasságodhoz;
  • munkafelület jó megvilágítással rendelkezzen…

Szerintem viszont legyen optimális!

És mitől optimális? Hogy a konyhateret a főzéshez szükséges 4 alapvető munkaterületre osztod, és a sorrendet sosem kevered össze!

 

 

1. tárolás
Hazajössz a kosaraddal, szatyroddal és tartalmát a helyére rakod, vagyis bepakolsz a hűtőbe, fagyasztóba.
Azután teljesen egyedül kitalálod mit főzöl!

2. előkészítés
Amit az imént bepakoltál a hűtőbe, kirakod a pultra, kibontod, megtisztítod, lehúzod a héját, bőrét, szőrét, tollát és megmosod a mosogatóban. Összevágod, felaprítod, meggyúrod, lereszeled, felvered, megkeleted és beteszed a főző/sütő edénybe. Már mosolyogsz!

3. főzés
A tele lábast, fazekat felteszed a főzőlapra, a tele tepsit meg beteszed a sütőbe. Sütsz és főzöl. Most visszaosonsz a hűtőhöz, és megjutalmazod magad! Eközben egyik kezeddel eltünteted a pulton maradt eszközöket, maradványokat, a másik kezeddel az összegyűlt mosatlant is feldolgozod, a harmadikkal megkevered és átforgatod, a negyedikkel berántod… a hetedikkel visszarakod a fedőt, a nyolcadikkal kikapcsolod a sütőt is…

4. tálalás
Készen van minden! Megfőtt és megsült! Porcukrozod, lefölözöd és még ízlik is! Ó, már régen megterítettél! Szólsz a többieknek, hogy kész a hami! Feltálalod.

 

 

Mindenki másképp, de valahogy mégis így csinálja! Ezért a saját ízlésed szerinti konyhádban, a fenti műveleti sorrendet alkalmazva az alábbi konyhaelrendezések szerint válj otthonod konyhatündérévé!

Az alaprajzi elrendezések klasszikus iránymutatóként szolgálnak csupán, de az „álomkonyhák” kiindulási alapjai is ezeken az elrendezéseken alapulnak!

 

 

Milyen a Te konyhád?

Eddigi eredmények

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .