Idomok terve

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, tarts velem!

 
 

Heti okosság: Idomterv


Ne a női és ne a férfi idomokra gondolj most, hanem egy régi műszaki kifejezésre. Ma az idomterv jelentését elemzem/mutatom.
 
Kivitelezésekhez rengeteg árajánlatot állítok össze, ezért ha a tervhez nem készítettek árazatlan költségvetési kiírást, akkor bizony a kivitelezéshez szükséges mennyiségeket én magam kiszámolom.


Ez nem oly hálás feladat, mert mennyiségek meghatározásához alaposan meg kell ismernem az idegen tervet, és azt nem csak fejben, hanem valahogy manuálisan is fel kell dolgoznom, később is visszakereshető módon… Ehhez pedig – a feladat komolyságától függően – általában idomtervet is készítek, ami időigényes szerkesztési feladat.
 
Az idomterv tulajdonképpen a felületi egységek meghatározásánál nyújt segítséget.
 
Legutóbb pl. egy alapozási tervet dolgoztam fel. Az alapozás munkafolyamatainak betonszükségletét idomtervek megrajzolásával számoltam ki.


Mikor én az iskolapadot koptattam, teljesen manuálisan ment ez a dolog. Átírólapokra átmásoltam az alapozási tervet, és egyszerű síkidomokra osztottam az adott felületeket, amiket be is számoztam, majd a területszámolási képlettel e számozott felületek területét kiszámoltam.


CAD-programmal a felületszámítás 2D-ben egy parancsot jelent, és nem szükséges apró felületi egységekre szabdalni a területet.


3D-ben még inkább egyszerű feladat a mennyiségek számítása, mivel egy kattintással mennyiségi adat kérhető le adott 3D szerkezetről, de egy „idegen ház” modelljének megépítését mellőzöm, hisz az sem két perc…


Így marad a jó öreg idomterv és hozzá néhány összeadás és szorzás.
 
Látod ez nem bonyolult feladat, hagyományos kézi módszerrel Te is képes vagy ezzel a metodikával bármilyen mennyiséget kiszámolni, vagy költségvetésben kiírt mennyiséget leellenőrizni!
 
Csak némi időt kell áldoznod rá! 😉

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .