Kiköltözés a hegyekbe!

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, tarts velem!

 
 

Üdülő övezet!


Erika a budai agglomerációba fog költözni, amint a válása és a vagyonmegosztás rendeződik. Nagy fia Áron, Németországban egyetemista, Erika, igazi anyukaként mégis ahhoz ragaszkodik ahhoz, legyen egy „gyerekszoba”.
A választott, már megvásárolt ingatlan egy kisváros üdülő övezete, ahol „kékbusz” jár, és budapesti munkahelye 17 perc autóval!


Az ingatlan hétvégi házként funkcionál, a telek mérete és a beépítettség 10% -os mutatója nem ad lehetőséget bővítésre, így talán sikerült lebeszélnem Erikát a tetőtér beépítéséről is.
 
Egyszemélyes életvitelhez elegendő lehet a cca. 58 m², ráadásul az övezeti besorolás nem teszi lehetővé a lakóházzá történő átminősítést, így szerintem ez sem indokolja az alapterület növelését.
 
A meglévő állapot alaprajzi kialakításánál az arányok felborultak, a nappaliba még a kanapé sem fér el, a hálóban meg túl sok a hely még egy franciaágynak is!


A tervezett alaprajzban a súlypontot áthelyeztem északra, miközben meg tudtam tartani a déli és a nyugati irányú tájolást a nappali tartózkodás tereiben is:
 
1. Az előtér a helyén maradt, de Erika kérésére az ajtó nyitásmódja megfordult…, ezen még érdemes töprengeni. 😉
 
2. Az előtérből nyílik a WC és a fürdőszoba, és az északi oldalán beépített szekrény is elfér.
 
3. Az előtér és a nappali tér között nincsen éles lehatárolás, ezen is lehetne még változtatni.
 
4. A konyhabútor adott, vagyis L-alakú, ez viszonylag jó állapotú, elegendő lesz a frontfelületét/pultját divatosabbra cserélni, illetve új konyhagépeket vásárolni.
 
5. A dél-nyugati teraszt nagy értéknek tekintem, mert szép kilátás van egy völgy felé.
 
6. A korábbi étkező és nappali helyén létesülhet a két hálószoba, déli irányban és a kilátás felé tájoltan, a gyerekszoba a teraszra lépve kertkapcsolatossá vált.
 
7. Az északi oldalon az ablakokat megszüntetném, az utca egyébként keleti oldalon van, 11 m az előkert.
 
8. A földgáz nincs bevezetve, így Erika árammal fog fűteni és a háztartási meleg vizet is így nyerjük majd.
 
Alaprajzon látszik a középfőfal vonala szaggatva, illetve egy pillér a két háló között. Sajnos itt a födém is „ugrik”, feltételezem a keleti épületrész volt az első megvalósult rész, majd a nyugati traktus hozzáépítés következménye. A fedett terasz és az új magastető némileg egységesíti majd az épület megjelenését.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .