Kivitelezés előtt

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, tarts velem!

 
 

E heti átváltozás: Változtassunk?


Sándor kulcsrakész kivivitelezésre kér árajánlatot. A tervvel kapcsolatban csupán annyit kérdeztem, mi a kiegészítő funkciója a cca. 18 m² alapterülettel bíró előtér-közlekedőnek? Nehéz bútorozni is.
Az a válasz érkezett, hogy: – Így terveztük. Az Építtetőnek így jött ki, az Építész meg „lerajzolta”.


Nyilván ezer más alaprajzi megoldás is megszülethetett volna a tervezés során. A rossz tájolás, az Építtető berögzült, sokszor nem praktikus elgondolása, olyan irányba viszik a megvalósulást, így a költségeket, ami nem igazán kifizetődő.
 
Sándor ezt a megjegyzést rossz néven vette tőlem, mégis két nap múlva kérte/kérdezte, van-e ötletem, a belső módosításra?
 
Van. Persze, mindig van. De ez az első vázlat is csupán egyetlen lehetőséget mutat, a belső közlekedőtér funkciókkal történő feltöltésére.
 
Nem tudom elégszer hangsúlyozni, ezért ne feledd: a terveket/ötleteket gyúrni kell. Igen! Bármennyire fárasztó/lassú/nehézkes, többször neki kell futni, hogy az Építtető, a számára legkedvezőbb kialakítást választhassa! 🙂


A teherhordó szerkezethez, a tájoláshoz tulajdonképpen nem nyúltam:
 
1. A fedett terasz déli oldalát kibontottam, a falszakasz sarokpillérré változott.
 
2. A bejárat is a helyén maradt, de a lakás közepéről a kamrát és a WC-t kivettem, és a bejárattal szemben kaptak helyet. Így tudtam némi előszoba bútort is elhelyezni. A kamra tájolása azonban rossz.
 
3. Az előtérből a tágas étkezőbe jutunk, ami tulajdonképpen a belső közlekedő terület is.
 
4. Innen van nyugati irányba a tágas „L” -alakú konyha. Belőle nyílik a kamra.
 
5. Az étkezőből jutunk a nappaliba, ahonnan egy gardróbnak álcázott közlekedő visz a gyerekszobák irányába, illetve innen nyílik a szülői hálószoba.
 
6. A hálókat áttelepítettem, talán jut nekik a hajnali Napkeltéből némi fény.
 
7. A gardrób/közlekedő végén a hálóblokkhoz tartozó fürdőt két részre bontottam, így lett egy önálló WC helyiség, ami 4 ember lakáshasználatánál indokoltnak tekinthető. Itt érdemes lenne tovább kísérletezni, hogy két zuhanyzó helyiség alakuljon ki, így az egyik a szülők, a másik a gyerekek birodalma lehetne.
 
Körülbelül ennyi lenne a belső átváltozás. Új nyílászárókat is ábrázoltam a nyugati oldalon,meg a a délin is. Ezzel több fényt tudok a lakás belsejébe vinni, ami nem hátrány, mivel ez a családi ház szabadonálló elhelyezésű.
 
Látom/tudom még nem ez a tuti-terv, de alapja lehet annak, hogy érdemes időt és energiát szánni egy használhatóbb élettérért! 😉

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .